Paleontologové měli v Kalifornii kosterní žně

Los Angeles - Obrovské úložiště zvířecích kostí našli stavební dělníci v Kalifornii, asi 140 kilometrů od Los Angeles. Fosílie jsou staré víc než milion a čtyři sta tisíc let. Podle vědců vrhnou světlo na zatím nepříliš probádané období vývoje savců. Ve vyprahlém kaňonu San Timoteo měla vyrůst elektrická rozvodna. Teď ovšem musí počkat.

Mezi téměř patnácti sty exempláři třiceti pěti různých druhů je třeba kočkovitá šelma, která byla předkem šavlozubého tygra, lenochod velký jako dnešní grizzly, pravěcí jeleni, koně, nebo dva druhy velbloudů. „Našli jsme fosílie, jaké dosud nikdo neviděl. Úplně přepíšou geologické dějiny téhle oblasti,“ myslí si Rick Greenwood

Vědci si myslí, že v místech dnešní polopouště bývala bažina nebo jezero, kam zvířata chodila pít. Často uvázla v bahně a stala se snadnou kořistí predátorů. „O vývoji savců v tomto časovém úseku máme dost matnou představu. Objev jako tento, kde jsou všechna zvířata spolu v celé škále velikostí, může být velice významný,“ tvrdí paleontolog Tom Demere z přírodovědného muzea v San Diegu. Než nález pronikne do školních učebnic, musí vědci kosti popsat a zakonzervovat. Veřejnosti je představí napřesrok.

Objev pomůže vědcům rozšířit obzory (zdroj: ČT24)