Rakouská církev odškodní první oběti zneužívání

Vídeň – Zvláštní církevní komise dnes rozhodla, že rakouská katolická církev obětem zneužívání duchovními vyplatí odškodné. Už v říjnu by mělo prvních deset obětí dostat odškodnění ve výši 5 až 25 tisíc eur. Celkem se zvláštní komisi, která se zabývá případy zneužívání, přihlásilo přes 500 obětí.

Všech deset případů je už promlčených, i tak ale komise rozhodla, že církev oběti odškodní. Finance poputují k obětem ze zvláštní nadace, kterou církev zřídila. Odškodné se bude udělovat ve čtyřech kategoriích podle závažnosti případu. Nejnižší kategorie činí 5 tisíc eur, nejvyšší pak nad 25 tisíc.

Platformě postižených církevním násilím, která sdružuje oběti, se ale výše odškodného zdá směšná. Částka je prý „hanebně nízká“. Právník Werner Schostal, který zastupuje asi 300 obětí, žádá odškodnění od 60 do 130 tisíc eur. Chystá proto žalobu proti církvi.

Církevní komise prošetřuje případy sexuálního zneužívání v církvi. Kromě odškodného rozhoduje i o podání trestních oznámení. Zatím podala tři a chystá další. Jde o případ sedmasedmdesátiletého pátera z hornorakouského kláštera Kremsmünster.

Skandál kolem sexuálního zneužívání dětí katolickými duchovními v Rakousku propukl počátkem března. Tehdy se opat salcburského kláštera přiznal k tomu, že před 40 lety zneužil hocha. Začaly se hlásit další oběti. Případy se odehrály většinou před pár desetiletími. Podobné aféry zmítají i církví v Německu či Irsku.