Igor se přehnal Kanadou a míří na Grónsko

Ottawa - Hurikán Igor se přehnal přes Kanadské pobřeží Atlantiku. Velké škody způsobil v provincii New Foundland, kde došlo k lokálním záplavám. Podle informací Kanadského centra pro hurikány se Igor transformoval do podoby mimotropické bouře, která má trochu odlišnou strukturu, ale v podstatě stejnou sílu jako hurikán. Zdaleka neslábne tak rychle, jak by nad chladnějšími vodami severního Atlantiku měl. Naopak mírně zesílil kvůli kolizi s jiným bouřkovým systémem.

Pro New Foundland je to svým způsobem mimořádný zážitek, i když ne zrovna pozitivní. Je to zcela jistě nejsilnější úder hurikánu, který tato severní oblast zažila minimálně za posledních sto let. Vítr při přechodu bouře dosahoval rychlosti devadesát kilometrů v hodině, v nárazech přes stodvacet pět kilometrů. Vlny podél pobřeží byly šest až osm metrů vysoké. V oblasti zaznamenali mimořádně velké úhrny srážek: za patnáct hodin tu spadlo až 200 milimetrů vody, na což zde nejsou připraveni.

Zničené jsou mosty i silnice a škody se odhadují na desítky milionů dolarů. Stav nouze vyhlásilo 14 komunit, dalších 27 je kvůli poničeným silnicím v podstatě odříznuto. Zavřeny zůstaly školy i místní letiště. Igor nyní směřuje ke Grónsku a stále ho doprovází vítr o síle hurikánu prvního stupně.

Hurikán Igor se přehnal přes Kanadské pobřeží Atlantiku (zdroj: ČT24)
Následky hurikánu Igor v Kanadě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod