Po skoro 100 letech ve Virginii popravena žena

Jarratt - V severoamerické Virginii popravili poprvé po 98 letech ženu. Teresa Lewisová dostala před zraky příbuzných smrtící injekci. Lewisová byla odsouzena k trestu smrti za to, že připravila vraždu svého manžela a nevlastního syna kvůli vyplacení životní pojistky. Americký nejvyšší soud žádost o milost zamítl, i když právníci Lewisové argumentovali, že žena s IQ 72 nebyla schopná vraždy naplánovat.

Lewisová v roce 2002 plánovala kvůli životní pojistce ve výši 250 tisíc dolarů vraždu svého manžela a nevlastního syna. Žena si pro tento účel najal dva muže, které potkala v supermarketu. V noci nechala otevřené dveře karavanu, kde tehdy s rodinou bydlela, vrazi pak vešli dovnitř a manžela i syna zastřelili. 

Podle soudu Lewisová s jedním z kompliců dokonce udržovala poměr, nutila prý také dceru, aby byla milenkou druhého komplice. Najatí muži dostali za vraždu 2 lidí doživotí. Jeden z nich před čtyřmi lety spáchal sebevraždu. Lewisová dostala trest smrti. 

Proti nejvyššímu trestu se ale ohradil právník Lewisové. Ta má totiž IQ 72, což je na hranici debility. Americké zákony přitom od hranice IQ 70 bodů popravy zakazují. Lewisová ale prý šla na smrt smířená. „Chce žít, ale je sama se sebou v míru, říká, že ať se stane cokoli, bude tím, kdo zvítězí,“ řekl její obhájce James Rocap. 

Lewisová je teprve 12. ženou popravenou ve Spojených státech od obnovení trestu smrti v roce 1976. Na smrt bylo od té doby posláno 1215 mužů, z toho 107 ve Virginii, který je v tomto ohledu druhý nejaktivnější americký stát po Texasu.

Teresa Lewisová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod