Ahmadínežád promluvil v OSN, některé západní delegace odešly

New York - O skandál se ve čtvrtek na půdě OSN v New Yorku postaral íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, když ve svém projevu na zasedání Valného shromáždění zmínil spekulace, že za útoky na USA z 11. září 2001 údajně stojí sami Američané a že jejich cílem prý bylo pokusit se zachránit Izrael. Americké oběti těchto útoků pak Ahmadínežád přirovnal k obětem irácké války. Delegace USA a dalších západních států včetně České republiky v reakci na tato tvrzení okamžitě opustily jednací sál. Spojené státy vzápětí označily Ahmadínežádovy výroky za „hanebné“.

Většina lidí soudí, že odpovědnost za útoky z 11. září 2001 nesla americká vláda, řekl Ahmadínežád. Názor, že za sebevražednými únosy letadel, která zasáhla obě věže newyorského Světového obchodního střediska a budovu Pentagonu, stála teroristická skupina, zastávali prý většinou američtí vládní činitelé.

Mahmúd Ahmadínežád:

„Ten útok zorganizovaly jisté síly uvnitř americké vlády s cílem pomoci upadající americké ekonomice a s cílem obnovit kontrolu USA nad Blízkým východem v zájmu záchrany sionistického režimu. Většina Američanů stejně jako většina národů a politiků z celého světa sdílí tento názor.“

Okamžitě po útocích se podle Ahmadínežáda naplno rozběhla propagandistická mašinérie; byl z nich vyvozen závěr, že celý svět je vystaven obrovskému nebezpečí - terorismu - a že jedinou cestou k záchraně světa bude rozmístit síly v Afghánistánu. Posléze byl Afghánistán okupován a krátce nato také Irák.

Íránský prezident řekl: „Bylo řečeno, že 11. září bylo zabito kolem tří tisíc lidí, pro které jsme všichni velmi truchlili. Avšak v Afghánistánu a Iráku dosud byly zabity statisíce lidí a miliony lidí byly zraněny a vyhnány z domovů. A tento konflikt stále pokračuje a rozšiřuje se.“

Ahmadínežád oznámil, že příští rok bude Írán hostit konferenci věnovanou studiu terorismu a prostředkům boje proti němu. „Zvu oficiální činitele, učence, myslitele, badatele a výzkumné ústavy ze všech zemí k účasti na této konferenci,“ prohlásil.

USA výroky odsoudily, evropské delegace odešly ze sálu

Spojené státy Ahmadínežádovy výroky o útocích z 11. září ostře odsoudily. „Než aby prezentoval snahy a dobrou vůli íránského lidu, rozhodl se pan Ahmadínežád opět pro žvanění o podlých konspiračních teoriích a pro antisemitské výpady, které jsou ohavné a šílené,“ zdůraznil mluvčí americké mise u OSN Mark Kornblau. Evropské delegace odešly z jednacího sálu na znamení solidarity se Spojenými státy. Byla mezi nimi i delegace České republiky, informovala Lenka Skalická z české diplomatické mise při OSN.

Ahmadínežádovy výroky dnes ostře odsoudil i americký prezident Barack Obama. „Pronést takové prohlášení, zvláště když zazní právě od Ahmadínežáda a zrovna tady na Manhattanu, jen kousek od Ground Zero, kde rodiny ztratily své drahé během události, kterou lidé všech vyznání, všech etnik považují za klíčovou tragédii této generace, bylo prostě neomluvitelné,“ řekl Obama v interview pro BBC.

Proti radikálům, kteří rozdmýchávají napětí mezi Západem a islámským světem, se ohradil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Vyzval mezinárodní společenství, aby se postavilo těm, kteří chtějí démonizovat „ty druhé“. „Ostře odsuzuji výroky, učiněné lídrem jedné z delegací, které zpochybňovaly příčinu teroristických útoků na půdě USA z 11. září 2001,“ řekl generální tajemník. „Je nepřijatelné, aby bylo řečniště Valného shromáždění OSN zneužíváno takovým způsobem.“

Ahmadínežád v proslovu na Valném shromáždění OSN, kde ve čtvrtek začala všeobecná rozprava, hovořil také o hrozbách pálení koránu, které zazněly od amerických náboženských skupin, což označil za akt „ďábla“. S výtiskem koránu v ruce prohlásil, že „pravda nemůže být spálena“.

Hovořil také o situaci Palestinců po 60 letech izraelské „okupační nadvlády“. Palestincům je podle Ahmadínežáda upírána svoboda, bezpečnost a právo na sebeurčení, zatímco „okupanti se těší uznání“. „Sionisté se dopustili děsivých zločinů na bezbranných lidech během válek proti Libanonu a Gaze,“ tvrdil íránský prezident a požadoval návrat palestinských uprchlíků do jejich někdejších domovů.

Íránský prezident vyzdvihuje jadernou energii

Jednu pasáž svého projevu věnoval Ahmadínežád tématu jaderné energie, která je předmětem sporů mezi Íránem a západními státy. Ty podezřívají Teherán, že pod pláštíkem svého údajně civilního jaderného programu usiluje o výrobu atomové zbraně, což Teherán vytrvale popírá. Ahmadínežád v projevu vyzdvihl jadernou energii jako čistou, levnou a za dar nebes, za jednu z nejvhodnějších alternativ k omezení znečišťování ovzduší pevnými palivy. Jadernou bombu pak označil za nejhorší nehumánní zbraň, která musí být eliminována. Navrhl v této souvislosti, aby byl rok 2011 vyhlášen rokem jaderného odzbrojení.

Proti Ahmadínežádově přítomnosti v USA a proti jeho vystoupení v OSN protestovalo v New Yorku několik tisíc lidí. Účastníci protestní akce mimo jiné skandovali, že íránský prezident je terorista.