Vědci jsou úplně normální, ukazala jejich noc

Praha – V Česku proběhl šestý ročník celoevropské akce Noc vědců, která se pokouší představit vědu jako atraktivní a zábavnou činnost. Výzkumníci v celkem 28 městech po celé republice nejen přednášeli, ale hlavně předváděli praktické pokusy. Například v Brně si mohli lidé vyzkoušet máčení rukou v rozžhaveném olovu, pražská petřínská rozhledna zase připravila laserovou projekci. Program začal v 19:00 a lidé mohli zavítat mezi vědce v nezvyklé roli až do druhé hodiny ranní. Motto akce je jasné - nemusíte být génius ani podivín, přesto se můžete věnovat vědecké kariéře.

„Pořád se možná trošku v naší společnosti trápíme s tím, že vědec není úplně normální člověk a že věda je taková odtažitá. Chceme tedy za prvé ukázat, že jsme normální,“ říká s úsměvem Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

„Lidé se mohou podívat třeba k robotickému dalekohledu, který je normálně nepřístupný. V zadní části je například model černé díry, kde si každý může zkusit, jak se chovají hmotné body kolem černé díry,“ uvedl jeden z průvodců na Štěfánikově hvězdárně v Praze. Největší zájem byl o pozorování hvězdného nebe dalekohledy, kvůli oblačnému počasí však Pražané viděli jen nedalekou petřínskou rozhlednu.

Reportáž Michaely Jendekové (zdroj: ČT24)

Na jihu Čech se z vědců stali hudebníci

V Českých Budějovicích vědci uspořádali rockový koncert, v Liberci si zase na vědeckých stanovištích místního iQparku mohli zájemci vyrobit nanovlákno nebo změřit, jak funguje lidské srdce. Obyvatelé jihomoravské metropole si mohli zajít na přednášku s názvem „Středověké způsoby mučení s praktickou ukázkou“, v Plzni předvedli vědci unikátní mlžnou komoru.

Do Evropské noci vědců se v ČR zapojily na dvě desítky kvězdáren a další odborná pracoviště. Jde o jednu z největších jednorázových akcí na podporu vědy a techniky. Projekt vznikl z podnětu Evropské komise v roce 2005, letos se zábavní programy pro veřejnost konaly ve 200 evropských městech.

  • Noc vědců 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1975/197466.jpg
  • Noc vědců 2010 autor: René Volfík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1975/197467.jpg