Soud v Chile zmrazil peníze důlní společnosti, půjdou na záchranu horníků

Santiago de Chile - Chilský soud zmrazil bankovní účty společnosti provozující důl na severu země, kde je už 51 dní zavalených 33 horníků. Opatření si vyžádala chilská vláda. Chce, aby firma zaplatila náklady na záchranné práce. Společnost měla finanční potíže už před tím, než zával havíře v hlavní šachtě uvěznil. Vyprošťovací práce k dluhům přidaly další miliony. Firma už teď podle odhadů dluží věřitelům přes 10 milionů dolarů a hrozí jí bankrot.

Odhadovanou částku v hodnotě v přepočtu 177 milionů korun zablokovaly úřady, aby zajistily pokrytí záchranných prací. Soud v metropoli Santiaga de Chile učinil tento krok na žádost státu. Zatím není jasné, jak velkou částku spolkne úsilí o záchranu horníků. Opatření bylo přijato po rojících se spekulacích, že firma je kvůli incidentu na pokraji bankrotu.

Záchranáři nyní hloubí tři tunely, které mají přispět k co nejrychlejšímu dopravení uvízlých mužů z hloubky 700 metrů zpět na povrch. Podle posledních odhadů by mohla záchranná operace skončit začátkem listopadu.

Vydáno pod