Čína již desítky let propaguje politiku jednoho dítěte

Peking - V Číně začala v roce 1980 platit politika jediného dítěte. Opatření na regulaci populačního boomu zásadně proměnilo strukturu společnosti. Tvrdě postihuje všechny, komu se narodí více potomků. Peking tvrdí, že za posledních několik desítek let se narodilo o 400 milionů dětí méně. Stále hlasitěji se ale ozývají hlasy, aby regule zmizela.

Ještě loni býval profesorem práva. Pak se ale Jang Č'-Čuově ženě narodila dcera – druhé dítě. Krátce nato dostal 44letý pedagog od univerzity výpověď a pokutu přesahující 600 000 korun. Důvod bylo porušení předpisů o plánování rodiny. Zaplatit odmítl. „Doufám, že tenhle příběh bude mít šťastný konec a společnost pokročí kupředu. Tahle politika porušuje naše základní práva. Ženy to uráží,“ řekla Čchen Chung, matka dvou dětí.

Nejlidnatější zemi světa se nedostává zemědělské půdy i zdrojů. Komunističtí plánovači to očekávali už v sedmdesátých letech. Pomoci měla politika jednoho dítěte. Ve městech mohou mít rodiče i dvě, pokud jsou i oni ze dvou sourozenců.

Čína povoluje rodičům jen jedno dítě (zdroj: ČT24)

„Vnitřní struktura společnosti ztratila svou rovnováhu. A to hlavně ve dvou směrech. Jedním je rychlé stárnutí populace a druhým rozšiřující se propast mezi pohlavími.“


Za to může tradiční preference chlapců – živitelů rodiny. Teprve po nich přicházejí na řadu dívky. A těch ubývá. „Přístup lidí, kteří prošli takovou výchovou, ovlivní jejich postoj k rodinnému životu. I kdyby se tato politika uvolnila, je málo pravděpodobné, že všichni budou chtít mít víc dětí,“ podotkl Li Ťien-Sin.

Politiku jednoho dítěte vláda odstartovala 25. září 1980. Vedení komunistické strany v Číně tehdy rozeslalo otevřený dopis, v němž informovalo o nové rodinné politice. Nově mohl mít každý pár pouze jednoho potomka. Důvodem opatření byla obava z exploze čínské populace. Trvat měla 30 let. Oficiálně to ale nevypadá, že by se brzy mělo něco změnit. A demografové varují: v zemi se současnou miliardou a 300 miliony obyvatel bude v roce 2050 438 milionů lidí starších 60 let.