Ve Švédsku nouzově přistálo letadlo, hrozba bombového útoku se nepotvrdila

Stockholm - Pákistánský letoun se 273 lidmi na palubě směřující z kanadského Toronta do pákistánského Karáčí byl dnes časně ráno odkloněn z letové trasy kvůli hrozbě, že na palubě je bomba. Stroj bezpečně přistál ve Švédsku. Policie zadržela podezřelého muže, žádné výbušniny u něho ale nalezeny nebyly. K poplachu došlo poté, co jistá žena po startu letadla telefonicky oznámila kanadské policii, že jeden z mužů na palubě má bombu.

Kanaďané kontaktovali pilota v době, kdy stroj už byl ve švédském vzdušném prostoru. Pilot Boeingu 777 společnosti Pakistan International Airlines požádal Švédy o nouzové přistání a cestujícím bylo řečeno, že z bezpečnostních důvodu je nutné přerušit let. Na stockholmském letišti Arlanda byli cestující evakuováni a podezřelý muž bez odporu zadržen. Všechno proběhlo v klidu bez sebemenšího incidentu. Cestující budou ve své cestě do Karáčí pokračovat pravděpodobně až zítra. „Obávali jsme se o bezpečnost posádky a klientů. Ale máme zprávu, že všech 243 cestujících je v pořádku,“ řekl mluvčí Pakistan International Airlines Sultan Hasan. 

Policie prohledala zavazadla, letadlo, okolí a nenašla žádné výbušniny. Hlavním sabotérem tak může být varující anonym. Stačí jeden telefonát a v pohotovosti jsou policisté na třech kontinentech. Falešné poplachy zná třeba berlínské letiště Tegel nebo amsterodamský Schipool. Tam nedávno na popud amerických úřadů zatkli dva zřejmě nevinné Jemence. Rozlišit planý a oprávněný poplach ale není snadné. A jak ukázal nezdařený vánoční atentát na letadlo do Detroitu, al-Káida se nevzdává, i když taktiku zřejmě mění.

Janet Napolitano, ministryně pro vnitřní bezpečnost:

„Teroristé upouštějí od velkých akcí, jakou bylo 11. září 2001, a směřují k většímu množství menších útoků s pomocí malých zbraní a výbušnin.“


Policie uvedla, že telefonát nebyl jediným motivem, proč k celé akci došlo. Podezřelý Pákistánec ve věku 30 až 40 let prý napomohl i svým chováním k tomu, že na palubě letadla vyvstalo podezření.

Zhruba třicetiletého kanadského občana pak švédská policie vyslýchala pro podezření z přípravy sabotáže. Mluvčí švédské policie Janne Hedlund řekl, že muž před nástupem do letadla v Kanadě prošel všemi běžnými bezpečnostními kontrolami.