Kontroverzní Ján Slota zůstává v čele SNS

Ružomberok - Kontroverzní šéf opoziční populistické Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota dnes na stranickém sněmu v Ružomberoku obhájil i po značném propadu v červnových parlamentních volbách předsednický mandát. SNS to oznámila na tiskové konferenci. Po červnovém debaklu, kdy se nacionalisté jen těsně probojovali do parlamentu, se přitom nevylučovalo, že Slota na zářijovém sněmu funkci opustí.

O křeslo předsedy SNS se ucházeli čtyři kandidáti: vedle Sloty také dosavadní první místopředsedkyně SNS Anna Belousovová, někdejší státní tajemník ministerstva dopravy Dušan Švantner a bývalý ústavní soudce Tibor Šafárik. Delegáti sněmu odevzdali Slotovi 180 hlasů. Belousovová, která byla považována za jeho nejvážnější rivalku, obdržela 45 hlasů. Belousovová se Švantnerem rovněž neobhájili místopředsednické funkce, které převzali Slotou navržení kandidáti. Belousovová novinářům vzkázala, že zakládá názorovou platformu.

Slota na následné tiskové konferenci prohlásil, že se nenaplnila očekávání bouřlivého sněmu, protože vše se uskutečnilo v příjemné atmosféře. Poznamenal, že funkci obhájil drtivou většinou již v prvním kole. Analytik agentury Polis Slovakia Ján Baránek zpravodajské televizní stanici TA3 řekl, že Slota na dnešním sjezdu vstal po volebním neúspěchu jako fénix z popela. Patrná je prý jeho dřívější forma, kterou prokázal kritikou vlády, zmíněním etnických otázek a neuctivostí k novinářům.

Staronový předseda SNS před novináři řekl, že strana bude viditelnější než doposud. Upozornil, že bude tvrdě a nekompromisně odhalovat plány Maďarů ze slovensko-maďarské vládní strany Most-Híd. Jejich záměry jsou prý skryté za úsměvy. Na Slovensku s více než pěti miliony obyvatel žije asi půl milionu etnických Maďarů, proto je zde otázka národnostních menšin považována za velmi citlivou. Slota se rovněž vyjádřil k takzvané cikánské problematice, která by podle něj měla být tvrději řešena. Baránek v komentáři ke Slotovu projevu poznamenal, že z něj bylo nově patrné vymezení se vůči vládnímu Křesťanskodemokratickému hnutí (KDH).

Slota několikrát prohlásil, že nechápe účast KDH ve vládě. Zřejmě tak chce oslovit voliče této strany. Dnešnímu zasedání sněmu předcházela výměna názorů mezi Slotou a Belousovovou. Nyní již bývalá místopředsedkyně v pátek obvinila Slotu ze ztráty důvěry voličů kvůli korupčním skandálům bývalých nacionalistických ministrů. Slota jí podle Aktuálne.sk vzkázal, že taková kritika zde již byla a že Belousovovou lituje.

Vydáno pod