Do chilského dolu dorazila první záchranná kabina

Santiago de Chile - Do rudného dolu v Chile, v jehož podzemí je od počátku srpna uvězněno 33 horníků, dorazila v sobotu první ze tří záchranných kabin, s jejichž pomocí mají být horníci vyvrtanými šachtami dopraveni na povrch. Záchrannou kabinu válcovitého tvaru a poměrně malého průměru 53 centimetrů vyrobily na zakázku chilské loděnice, zbývající dvě kabiny by na místo neštěstí měly dorazit během příštího týdne.

Mřížovitou kabinu si v dole po jejím příjezdu prohlédl jak ministr hornictví Laurence Golborne, tak přítomní členové rodin zasypaných horníků. Někteří si ji i vyzkoušeli. Také Carolina Lobosová, 25letá dcera jednoho ze zavalených, přiznala, že jí kabina připadala na první pohled příliš malá, ale po vyzkoušení ji označila za pohodlnou. Do každé záchranné kabiny o váze 420 kilogramů, vnitřní výšce asi 1,9 metru a vnitřní šířce 53 centimetrů se vejde ve stoje vždy jen jeden horník. Vytahování kabiny s horníkem vrtanou šachtou nahoru bude poměrně pomalé, aby zařízení nepoškodilo stěny vrtu. Má trvat asi 15 až 20 minut, pokud bude třeba postupovat jen pomalu, počítá se nanejvýš se 30 minutami pro cestu na povrch.

Poté bude kabina zase dovybavena vzduchem a vodou, a spuštěna dolů pro dalšího horníka. Počítá se proto v zásadě s jedenapůlhodinovým taktem spouštění kabiny dolů a vytažení. Pokud půjde vše podle předpokladů, bude vyproštění všech mužů jednou kabinou trvat asi dva dny.

Vláda očekává, že postupné vyprošťování bude zahájeno vzápětí po dokončení vrtaných šachet do zavaleného prostoru počátkem listopadu. Mezitím už také byla oznámena pravidla, na jejichž základě bude stanoveno pořadí nástupu horníků do záchranné kabiny. Nejprve půjdou do výtahu ti nejšikovnější, pak ti nejslabší a nakonec ti nejsilnější z 33 lidí uvízlých pod zemí.

Vydáno pod