Výstava modelů měst připomíná rozdíly NDR a západního Německa

Berlín - V Německu začínají oslavy dvacátého výročí sjednocení. Spolková republika a tehdejší NDR se znovu spojily 3. října roku 1990. Připomínkou je i zvláštně pojatá berlínská výstava Realstadt. Vedle sebe jsou na ní poskládané modely měst z bývalého východního a západního Německa. I výstavní prostor je stylový. Expozice je instalována v techno klubu Trezor.

Východ za rohem, západ přes ulici. Expedice po více než dvou stovkách měst na výstavě možná za pár minut. Pětašedesát ukázkových projektů ze všech částí Německa nasvědčuje přání země změnit a především zlepšit městský život. „Máme tu model od plánovačů NDR, jak si těsně před pádem zdi představovali budoucnost východního Berlína a jeho velkolepý vývoj, a vedle hned pohled ze západního úhlu,“ řekla kurátorka Angelika Fitzová.

Modely od architektů, umělců i dětí odrážejí realitu i přání; ukazují jednotlivé budovy i celé čtvrtě. Mikrosvět se zabydlel ve velkorysém prostoru bývalé východoněmecké teplárny. Zařídila to berlínská legenda taneční hudby Dimitri Hegemann. „Náš podnik Trezor by taky oslavil dvacátiny jako německá jednota. Tady zajišťujeme jeho pokračování. Kromě elektronické muziky chceme v tomto výjimečném prostoru nabízet i umění,“ prohlásil Hegemann.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Pro fanoušky i dýdžeje se stal Trezor poutním místem. Industriální jednota v temnu a dunivém rytmu. „Potkávali se tu kluci a holky z východu i západu. A tady se společně provlnili do nové elektronické budoucnosti. Věřím, že tohle místo ožije,“ podotkl Hegemann. Autoři výstavy doufají, že zvědavost spojená se značkou Tresor přiláká návštěvníky – i kdyby už netanečním krokem.