Na cestu kolem světa se vydá největší solární plavidlo

Monte Carlo - Solární obr, 30 metrů dlouhý a 15 metrů široký, dnes vypluje na cestu kolem světa. Svým vzhledem připomíná plavidla ze sci-fi filmů. Solární panely pokrývají celou svrchní plochu lodi a bez slunce prý dokáže udržovat až tři dny rychlost 15 kilometrů za hodinu. Její vývoj stál 24 milionů dolarů, tedy téměř půl miliardy korun. Dvoučlenná posádka chce za pomoci slunečních paprsků obeplout svět maximálně za 160 dní.

„Z hlediska stavitelů lodí je to unikátní moment, protože takovéhle plavidlo ještě neexistuje. Na projektu se podílelo mnoho lidí, na jejich práci mohou navázat ostatní a technologie se může rozšířit. Věřím, že to je pořádný krok kupředu,“ prohlásil Claus Ehlert-Meyer z německé asociace stavitelů lodí.

Trasa povede převážně kolem rovníku. Cestou by se měla zastavit v sedmi místech, mimo jiné v Hamburku, Londýně, New Yorku nebo Singapuru.

Solární loď se vydá na dalekou plavbu (zdroj: ČT24)

Raphäel Domjan, dobrodruh:

„Snažíme se dokázat, že máme technologii, která nám umožní využít sílu přírody a obeplout svět. Je to dobrá zpráva pro všechny.“

Pokud loď svou cestu zvládne, německému dobrodruhovi Raphäelu Domjanovi se tak splní dávný sen - obeplout svět s minimálním výdejem energie. Na jeho realizaci pracoval prezident společnosti PlanetSolar už od konce 80. let. Stavba lodi nakonec začala v německém Kielu na počátku minulého roku. Loď váží 86 tun. Ze slunce získá 93,5 kW energie, průměrná spotřeba elektromotoru bude 20 kW. Maximální rychlost je 25 km/h.

Největší solární loď na světě
Zdroj: ČT24