Chávez vyhrál, opozice ho ale připravila o ústavní většinu

Caracas - Socialisté Huga Cháveze vyhráli parlamentní volby ve Venezuele. Opozice, která před pěti lety hlasování bojkotovala, ale získala důležitou třetinu křesel. Analytici ji tak považují za skutečného vítěze voleb, protože tento výsledek jí pomůže oslabit pozici Cháveze, který se za dva roky bude znovu ucházet o prezidentský post. Chávezova vládní socialistická sjednocená strana (PSUV) tak neudržela dvoutřetinovou většinu v parlamentu, která jí umožňovala mimo jiné volně nakládat s ústavou. Prezident nicméně na síti Twitter prohlásil, že jde o „solidní vítězství, které postačí k prohloubení demokratického socialismu“.

Ve volbách šlo o 165 mandátů v Národním shromáždění. PSUV podle prvních informací volebního úřadu získala nejméně 94 ze 165 křesel a opozice nejméně 59 křesel. Dva mandáty připadly jedné z menších stran, další ještě nebyly určeny.

Na rozdíl od předchozích voleb v roce 2005, kterých se opoziční strany nezúčastnily v obavách z machinací, tentokrát opozice o hlasy voličů bojovala. Do voleb šla jako koalice pod názvem Stůl jednoty. Její mluvčí Félix Arroyo řekl, že by potřebovala získat většinu, aby zajistila Venezuele skutečnou demokracii. V kampani se opozice zaměřila nikoli na neshody s Chávezem, ale spíš na téma stoupající zločinnosti, zvyšujících se životních nákladů, inflaci nebo třeba na časté výpadky elektřiny.

Armando Briquet, mluvčí opoziční koalice Stůl jednoty:

„Tyto výsledky nám daly hodně politické síly. Jsme velmi šťastní.“

Ramon Guillermo Aveledo, opoziční lídr:

Hlasování mělo skončit půl hodiny po nedělní půlnoci našeho času, ale na mnoha místech zůstaly volební místnosti otevřené déle, protože před nimi stály fronty lidí. Podle národní volební komise se hlasování obešlo bez problémů. Chávez předpověděl sedmdesátiprocentní účast.

Venezuela je rozdělena na 87 volebních krajů, v nichž bylo 17 milionům potenciálních voličů k dispozici 12 500 volebních místností.

Chávez je u moci skoro 12 let a za tu dobu se v zemi hlasovalo alespoň desetkrát. Když v neděli odevzdával svůj hlas v Caracasu, prohlásil, že má Venezuela nejspolehlivější volební systém na světě a že je to země s nejzdravějším demokratickým systémem. Ve volbách usiloval o udržení dvoutřetinové parlamentní většiny, která by mu umožnila provádět socialistické reformy. I jeho spolupracovníci přiznávají, že dosáhnout tohoto cíle se jim nepodařilo. Chávez, proslulý vzletnými komentáři politického dění, po vyhlášení výsledků veřejně nevystoupil a vyjádřil se jen na síti Twitter.