Školy v Gruzii začínají mluvit anglicky. Ruština už netáhne

Tbilisi - Gruzie prudce investuje do školství. Orientuje ho na 21. století a hlavně prozápadně. Najímá tisícovku zahraničních učitelů, kteří mají gruzínské žáčky naučit dobře anglicky. Výuka ruštiny naopak upadá.

Ke gruzínským prvňáčkům se letos poprvé přidaly stovky rodilých mluvčích angličtiny. V zemi budou pracovat jako třídní asistenti. Ambiciózní plán počítá s tím, že každý žák od 5 do 16 let bude mluvit anglicky.

V nové škole nedaleko Tbilisi přivítal prezident Michail Saakašvili první učitelku z Kalifornie. Prvňáčci tu dostali malé laptopy. Písmenko D si zapamatují třeba podle anglického slova dog. "Přihlásila jsem se do programu „Vyučujte a učte se v Gruzii“. Vzali mě a jsem nadšená, že můžu chodit do téhle školy a být součástí tohoto programu. Myslím, že co dělá zdejší prezident, je ohromné. A opravdu se těším, až začnu pomáhat s výukou," těší se dobrovolnice Terry Spathová.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Saakašvili je pragmatik - v globalizovaném světě dominuje právě angličtina a gruzínská ekonomika poháněná zahraničními investicemi hledá partnery především v Turecku a v Evropské unii. Navíc to nahrává prezidentově snaze vyvázat zemi se čtyřmi a půl miliony obyvatel ze sféry vlivu Ruska.

Gruzínský ministr školství je národností Rus. Přesto plynulou angličtinou vysvětluje, že teď už si lidé mohou studium cizího jazyka svobodně volit. „Gruzie nemá ropu ani zemní plyn. Zdroj, který máme, jsou lidé, intelektuální potenciál naší země. Proto je strategickým cílem rozvoj systému vzdělání,“ vysvětluje ministr Dmitrij Šaškin.

Do konce roku má do Gruzie přijít tisíc rodilých mluvčí angličtiny. Nakonec má být v každé škole aspoň jeden - za měsíční plat 272 dolarů. Nováčci si užívají paralelní kurzy gruzínského jazyka a kultury.

Zatímco má angličtina zelenou, výuka kdysi všudypřítomné ruštiny a dodnes komunikačního nástroje všech států bývalého Sovětského svazu, se ocitá na vedlejší koleji. Je to cítit i za hrdou fasádou Tbiliské státní univerzity, kam už docházejí studenti narození po rozpadu SSSR. Kdysi mocnou katedru ruštiny, kde přednášelo 50 pedagogů, míjejí bez zájmu. Na výuku budoucích učitelů ruštiny stačí dnes pět lidí.

„Rodiče si pamatují Tolstého, Dostojevského a Turgeněva, babičky a dědové chtějí, aby se vnuci tyto autory učili. Ale jestli tenhle okamžik promeškáme, budeme si muset zvát učitele ruštiny z ciziny, a to by byla škoda, Gruzie má vlastní potenciál,“ říká profesorka ruštiny Natela Čochonelidzeová.

Jenže ruština už nemá v tomto koutě světa na růžích ustláno. Růžová revoluce v roce 2003 smetla starou gardu sovětských politiků. V Americe vystudovaný prezident Saakašvili a jeho anglicky hovořící ministři si budoucnost země malují v Severoatlantické alianci.

  • Gruzínský prezident přivítal ve škole dobrovolnou učitelku angličtiny z Kalifornie. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1978/197781.jpg
  • Státní univerzita v Tbilisi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1978/197782.jpg
  • Moderní výuka v Gruzii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1978/197786.jpg