Kim Čong-il povede komunisty i nadále, jeho syn se stal generálem armády

Pchjongjang/Soul - Korejská strana práce (KSP), která vládne Severní Koreji, na svém dnešním sjezdu potvrdila Kim Čong-ila jako svého vůdce. KSP se sešla poprvé po 30 letech. Agentury a pozorovatelé se shodují, že nejdůležitější zprávou není stvrzení Kimova vedení, nýbrž jmenování Kimova nejmladšího syna Kim Čong-una generálem armády. To je předpoklad k tomu, aby Kim Čong-un mohl otce nahradit ve vedení země - takové předání se údajně kvůli horšícímu se zdravotnímu stavu Kim Čong-ila připravuje.

Jmenování Kim Čong-una generálem oznámily jen několik hodin před zahájením sjezdu severokorejské sdělovací prostředky. Bylo to poprvé, kdy se o nejmladším Kimově synu vůbec zmínily. Oznámení o tom, že Kim Čong-il zůstává generálním tajemníkem KSP doprovázel bouřlivý potlesk delegátů. Severokorejská tisková kancelář KCNA nazvala obnovu Kimova mandátu „výrazem naprosté podpory a důvěry všech členů strany a národa“.

Kromě Kim Čong-una byla generálem armády jmenována také sestra severokorejského vůdce Kim Kjong-hi, která je spolu s manželem a druhým nejmocnějším mužem země Čang Song-tchekem označována za regentku Kim Čong-una. Oba prý mají Kimova syna připravit na převzetí otcovy funkce. Japonský ministr zahraničí Seidži Maehara označil armádní povýšení Kim Čong-una za neklamný důkaz příštích záměrů režimu. Také odborník na dění v KLDR z univerzity v Soulu Jang Mu-čin řekl, že jmenování generálem „je jistý znak toho, že je Kim Čong-un následníkem“ ve funkci nejvyšší.

Z rychlosti, s níž se povýšení Kima mladšího odehrálo, odvozuje analytik Pek Hak-sun, že zdravotní stav Kim Čong-ila se rychle horší. „Kdyby tomu tak nebylo, nikdy by syna tak rychle nepovýšil, protože by se bál, že bude sám odsunut na vedlejší kolej,“ řekl. Severokorejští uprchlíci žijící v Jižní Koreji v jednom internetovém deníku tvrdí, že stranický sjezd měl kvůli špatnému Kimovu zdravotnímu stavu trvat jenom jeden den.

Kongres Korejské strany práce

  • Uskuteční se 28. září
  • Mimořádné jednání kvůli nástupnictví Kim Čong-ila
  • Detailní informace o kongresu KLDR tají
  • První velký politický sjezd od roku 1980


Sjezd byl několikrát odložen, do poslední chvíle se spekulovalo, zda dnes nakonec začne. Některá jednání už dokonce začala v pátek, kdy bylo vyměněno několik ministrů a dalších významných činitelů. Zítra by měly změny pokračovat.

Nejedná se o klasický sjezd strany, ale spíše o kongres, kam se dostanou jen ti nejvýznamnější pohlaváři. Akce podobného rázu se naposledy konala před třiceti lety. Je to tedy méně okázalá záležitost, kterou nedoprovází taková kampaň ze strany severokorejských médií ani významné doprovodné akce jako v případě běžného sjezdu. I tak ale státní televize vysílá slavnostní pořady, takže celá země o kongresu ví.

Kim Čong-il každopádně zůstane ve funkci do své smrti, stejně jako jeho otec Kim Ir-sen. Teprve poté může Kim Čong-un oficiálně převzít moc. O možném nástupci se toho zatím moc neví. Je mu šestadvacet nebo sedmadvacet let, pravděpodobně vystudoval ve Švýcarsku jednu z mezinárodních škol. Západní média mají potvrzenou pouze jednu jeho fotografii.

Kim Čong-un

  • Nejmladší syn a potencionální nástupce vůdce KLDR Kim Čong-ila
  • Studoval pod jiným jménem ve Švýcarsku
  • Jmenován do funkce v Komisi národní obrany (2009)
  • Jeho nástupnictví již údajně bylo představeno čínským politikům
  • Vládnul by jako třetí z dynastie Kimů


Jaká by mohla být politika nového vůdce KLDR, se neví. Pravděpodobně nedojde k dramatickému uvolnění režimu, ovšem experti se domnívají, že Kim Čong-un by mohl být otevřenější v jednáních o jaderném programu severní Koreje a výměnách s jižním sousedem. Pro běžné obyvatele KLDR pravděpodobně k žádné změně nedojde.

Spekuluje se také o tom, že někteří starší členové strany Kim Čong-una nemusí podporovat a že se ho po smrti Kim Čong-ila pokusí svrhnout. To by mohlo vyvolat nestabilitu země a pád celého komunistického režimu v zemi.