Před soudem je největší korupční kauza v dějinách Španělska

Málaga (Španělsko) - Ve Španělsku začal největší korupční proces v dějinách země. Na lavici obžalovaných je 95 lidí, včetně dvou bývalých starostů. Všichni mají vazby na letovisko Marbella na Costa del Sol, kde se za úplatky vydávala stavební povolení. Na chráněné půdě se stavěly budovy porušující normy, obchodovalo se s městskými pozemky za dumpingové ceny a udělovaly se zakázky mimo řádný postup. Nejvyšší navrhované tresty sahají ke třiceti letům. Prokuratura žádá na pokutách v součtu čtyři miliardy eur.

Rada města Marbella podle obžaloby mnoho let až do odkrytí skandálu v roce 2006 poskytovala za úplatky bezpočet stavebních povolení, aniž by brala ohled na plány výstavby nebo chráněnou krajinnou oblast. Asi třetina z 80 tisíc bytů v Marbelle, kde žije asi 120 tisíc obyvatel, byla postavena nelegálně. Korupce ve městě nakonec dosáhla takových rozměrů, že v dubnu 2006 zasáhla španělská centrální vláda a celou městskou radu sesadila. Ve Španělsku šlo o první případ od konce diktatury generála Francisca Franca (1939-1975), kdy byla úřadu zbavena řádně zvolená městská rada.

Mezi osobami, které se budou v kauze zodpovídat před soudem, jsou například dva bývalí starostové města Marisol Yagüe a Julián Muňoz, bývalí městští radní, podnikatelé ve stavebnictví, právníci a jeden bývalý profesionální fotbalista. Hlavním obžalovaným je v této kauze Juan Antonio Roca, pravá ruka starosty a místního boháče Jesúse Gila zemřelého v roce 2004, který mnoho let dohlížel ve městě Marbella na stavebnictví. Státní zástupce pro Rocu požaduje trest odnětí svobody ve výši 30 let.

Telefonát Lubicy Zlochové (zdroj: ČT24)