Falešný bombový poplach zastavil provoz na pařížském nádraží

Paříž - Francouzská policie evakuovala železniční stanici Saint-Lazare v centru Paříže. Dostala informaci, že je tam ukrytá bomba. Místo proto prohledala, ale nic podezřelého nenašla. Pod železniční budovou je přestupní stanice metra. Francouzské úřady už minulý týden oznámily, že mají zprávy o přípravách teroristického útoku na metro.

Poplach byl vyhlášen krátce před 14:00 SELČ. Na místo byli vypraveni specialisté na vyhledávání výbušnin, ale nic podezřelého nenašli. Poplach byl vyhlášen za situace, kdy Francie podle svých představitelů čelí zvýšené teroristické hrozbě. Ministr vnitra Brice Hortefeux minulý týden řekl, že je „bezprostřední nebezpečí atentátu“, a generální ředitel policie hovořil o „riziku velkého atentátu“.

Souvisí to s aktivitou severoafrické větve teroristické sítě al-Káida, takzvané al-Káidy v muslimském Maghribu (AQMI). Ta se mimo jiné přihlásila k únosu pěti Francouzů, jednoho občana Toga a jednoho občana Madagaskaru, většinou spolupracovníků francouzských firem Areva a Satom, na severu Nigeru a uvedla, že později vznese „legitimní“ požadavky vůči Francii.

V polovině září byly už kvůli falešným pumovým hrozbám vyklizeny Eiffelova věž a rušná stanice metra Saint-Michel v centru města.