Maďarsko a Slovensko začínají urovnávat své vztahy

Budapešť – Slovensko a Maďarsko se napříště budou dopředu vzájemně informovat o opatřeních, která se týkají sporných bodů vzájemných vztahů. Tento přístup by měl přispět k řešení hrozících konfliktů už v jejich zárodku. V Budapešti se dnes na „systému včasného varování“ shodli ministři zahraničí obou zemí Mikuláš Dzurinda a János Martonyi. Podle agentury APA je to signál uvolnění v dlouhodobě napjatých vztazích mezi Slovenskem a Maďarskem.

Smyslem tohoto „systému včasného varování“ by mělo být udržení otevřeného a upřímného dialogu mezi oběma zeměmi, řekl na společné tiskové konferenci Martonyi. Podle Dzurindy si Slovensko nepřeje nic jiného než dobré a stabilní vztahy s Maďarskem.

Podle slovenského deníku Sme by vzájemným vztahům mělo pomoci i budoucí obnovení činnosti takzvaných smíšených komisí. Ty by prý mohly projednat i novelu slovenského zákona o dvojím občanství. Martonyi si s Dzurindou také vyměnili protokoly, na jejichž základě si Maďarsko a Slovensko budou pomáhat s vízovými službami ve třetích zemích.

Rozhovor s Ladislavem Kerekešem a a Pavlem Hynčicou (zdroj: ČT24)

O perspektivách spolupráce a zmírnění napětí ve vzájemných vztazích jednal dnes s Drurindou i maďarský prezident Pál Schmitt. Vyjádřil přesvědčení, že se rovněž zmírní výhrady, které Slovensko má vůči zákonu, jenž umožňuje zahraničním Maďarům lepší přístup k maďarskému občanství. Uvítal zároveň opatření slovenské vlády ke zmírnění působnosti zákona o státním jazyku ve vztahu k jazykům národnostních menšin.