Rozhádaní Vlámové a Valoni proti sobě vytáhli i komiksy

Brusel - Sto šestý den je Belgie bez federální vlády a dohaduje se o budoucí podobě státu i o minulosti. Vlámsky a francouzsky mluvící oblasti se vzájemně napadají, kdo za války kolaboroval s nacisty. Spor zosobňuje kultovní komiksový hrdina Tintin.

Jeden z nejslavnějších Belgičanů, komiksový hrdina Tintin, je pro mnohé posvátný. V originále ovšem mluví francouzsky. Šéf vlámských separatistů Bart de Wever teď na jeho už nežijícího autora zaútočil. Podle něj se málo mluví o tom, že Hergé za války kolaboroval s nacisty.

„Nemyslím, že Hergé byl kolaborant, prostě pracoval pro belgické noviny, které vycházely v době německé okupace – takže stále někde mezi zájmy Belgie a Německa,“ říká znalec belgického komiksu Thierry Delbeke.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Bart de Wever vyzdvihuje jiný – vlámský komiks – Bob a Bobette. Autor těchto populárních postaviček za války tvořil protižidovské kresby. Jeho rodina to nedávno přiznala. Vlámský politik to zobecňuje. Podle něj Valoni nemluví otevřeně o své kolaboraci za války.

„Je to citlivé, protože historie je pro národní uvědomění vždy důležitá. A obecně panuje mezi francouzsky mluvícími Belgičany pocit, že oni se během války chovali správně a vzdorovali. Zatímco Vlámové masově kolaborovali,“ popisuje historička Chantal Kastelootová.

Bart de Wever otevřel Pandořinu skříňku ve chvíli, kdy není jasná budoucnost Belgie. Právě on a jeho protějšek z jihu země, Elio di Rupo, se nedokážou dohodnout na nové vládě. „Vlámští nacionalisté se budou muset něčeho vzdát, ale šance na vládu tu stále je, protože pořád jednají. Kdy bude, to se neví, protože teď máme evropské předsednictví a nebylo by chytré v jeho průběhu vládu měnit. Takže možná od ledna, až skončí,“ uvažuje politolog Stefaan Fiers.

Politici sice už mluví i o rozpadu Belgie. Podle analytiků ale jen hrají tvrdě, ve snaze druhou stranu zatlačit do kouta a získat víc. Belgičané nejsou zvyklí spěchat. Dlouhé bezvládí není v posledních desetiletích ničím neobvyklým. Do rekordu z roku 2007 je ale ještě daleko. Tehdy sestavování vlády trvalo 284 dní.

  • Belgický komiks Bob a Bobette autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1980/197919.jpg
  • Bart De Wever zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1729/172826.jpg
Vydáno pod