Pákistán pobouřily letecké zásahy USA na jeho území

Islámábád - Pákistán dnes kritizoval letecké útoky sil NATO, které si na jeho území vyžádaly v posledních dnech životy několika desítek povstalců. Podle Islámábádu jde o porušení jeho suverenity, napsaly tiskové agentury. Zástupce NATO se v reakci odvolal na právo jednotek na sebeobranu. Na veřejnost se mezitím dostala videonahrávka, na které zřejmě právě členové Tálibánu ukamenovali Pákistánku, která se ukázala na veřejnosti s mužem. Nahrávku zveřejnila dubajská televize Al-Aan. Podle stanice bylo video pořízeno na severozápadě Pákistánu, kde tálibánci prosazují radikální verzi islámu. Jeho pravost ale nelze ověřit.

Americké úřady tvrdí, že existuje dohoda umožňující letounům sledujícím jasný cíl překročit o několik kilometrů pákistánskou hranici. Pákistán však dnes popřel, že by takovou dohodu uzavřel. Mandát zahraničních jednotek operujících v Afghánistánu končí na hranici Pákistánu, uvedlo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Vyjádření NATO:

„Vojáci mají během mise právo udělat vše pro svou obranu.“

USA zasahovaly v Pákistánu (zdroj: ČT24)

K překročení hranice došlo podle Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), které spadají pod velení NATO, při sobotním pronásledování povstalců, kteří zaútočili na vojenskou základnu v afghánské provincii Chóst. Vrtulníky Apache jich na pákistánském území 30 zabily. Rovněž v sobotu zabily další čtyři povstalce vrtulníky Kiowa, není však jasné, zda překročily hranici.

Agentura Reuters napsala, že hranice možná byly narušeny opět dnes, kdy bylo podle mluvčího ISAF „blízko hranice“ zabito šest povstalců.

Washington považuje hraniční region mezi Afghánistánem a Pákistánem za klíčové bojiště s teroristickou organizací al-Káida a radikálním hnutím Tálibán. Překročení hranice jednotkami NATO je však velice vzácné. Americká armáda dává přednost bezpilotním letadlům, která na území Pákistánu bombardují domy a vozidla povstalců.