Abbás vyzval Izrael, aby v průběhu jednání dodržoval moratorium na stavbu osad

Paříž - Palestinský prezident Mahmúd Abbás chce, aby Izrael dodržoval moratorium na výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu po dobu, dokud budou probíhat mírová jednání. Řekl to dnes francouzskému rádiu Europe 1. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman ale v ranní zpravodajské relaci rakouského rádia ORF označil rozhodnutí izraelské vlády o neprodloužení moratoria za správné a jasné a zdůraznil, že žádné další moratorium nebude.

„Žádáme moratorium, dokud budou trvat jednání, protože dokud budou jednání, bude naděje,“ citovala Abbáse agentura AFP. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu „musí vědět, že mír je důležitější než kolonizace“, dodal. Desetiměsíční částečné moratorium na výstavbu v židovských osadách vyhlášené Netanjahuem vypršelo v pondělí a izraelská vláda ho navzdory mnoha varovným signálům neprodloužila.

Palestinský prezident Abbás:

„Nechceme ukončit jednání, jestliže však bude izraelská kolonizace pokračovat, budeme nuceni je zastavit.“


O nastalé situaci hovořil Abbás v pondělí v Paříži s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Po setkání vyzval k prodloužení moratoria o tři až čtyři měsíce. Lieberman v rozhovoru odvysílaném rádiem ORF kromě prohlášení, že žádné další moratorium na výstavbu v osadách na západním břehu Jordánu nebude, obvinil palestinskou stranu, že promrhala mnoho času, než svolila k novým přímým jednáním s Izraelem. „Izrael má odpovědnou vládu, která nechce nikoho provokovat a neklade si pro mírová jednání žádné předběžné podmínky,“ řekl Lieberman.

Izraelská vláda na nátlak USA vyhlásila loni koncem listopadu desetiměsíční moratorium výstavby v osadách. To ale obsahovalo četné výjimky a neplatilo pro východní Jeruzalém. V praxi byly již zahájené stavební práce během uplynulých deseti měsíců omezeny jen zhruba o deset procent, výstavba nových budov ovšem poklesla o zhruba 50 procent.

Netanjahu opakovaně zdůrazňoval, že zastavení výstavby je „přechodné a jednorázové.“ V dané souvislosti dále citovala článek 49 čtvrté ženevské úmluvy, v němž stojí: „Okupační mocnosti nesmějí přesídlovat na okupovaná území části vlastního civilního obyvatelstva.“

Ukončení izraelského moratoria na výstavbu v osadách představuje ohrožení nedávno obnovených přímých izraelsko-palestinských mírových jednání. Pro jejich záchranu se rozvinula diplomatická aktivita na několika frontách. Palestinci oznámili, že o svém dalším postupu rozhodnou po poradě se zástupci Ligy arabských států (LAS) stanovené na 4. října.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zdroj: ČT24