Rybář zachránil krokodýla, ten se stal jeho mazlíčkem

San José - Turisty v Kostarice udivuje rybář, který má neobvyklého domácího mazlíčka – půltunového krokodýla. Jmenují se Čito a Počo a už dvacet let je váže vztah, který boří hranice přírodních zákonů i lidského chápání. Rybář kdysi krokodýlovi zachránil život a plaz se mu odvděčil oddanou věrností. A tím, že svého pána zatím nesežral.

Čito je 52letý kostarický rybář a Počo potenciálně smrtící krokodýl. Když stiskne, kořist drtí tisícikilovou silou. „Když jsem toho ještěra našel, byl vyzáblý, kost a kůže a v oku měl díru po průstřelu,“ řekl majitel krokodýla. Čito ho vzal domů, kde mu jeho bratr vynadal, proto Poča nechal na dvorku a tajně ho krmil.

O zesláblého krokodýla se staral několik měsíců, v noci spali vedle sebe. Když se Počo uzdravil, vzal ho rybář zpátky k jezeru. Krokodýl se ale vrátil, pouto už bylo příliš silné. Dnes si spolu hrají ve vodě i na souši, dávají si hubičky, v žertu zápasí. „To je úžasné, jak někdo dokáže navázat takový vztah se zvířetem,“ podotkla turistka Nidia Aguilarová.

Kostarický rybář si ochočil krokodýla (zdroj: ČT24)

Důvěra mezi člověkem a predátorem rostla pozvolna, až před čtyřmi lety přátelé Čita přesvědčili, aby své kousky ukazoval turistům. Dělá mu to radost, ale krokodýlí láska je prý největší odměnou.