Nigerijští ozbrojenci unesli mikrobus s 15 dětmi, chtějí výkupné 2,5 milionu

Lagos - Výkupné ve výši v přepočtu téměř dva a půl milionu korun požadují ozbrojenci, kteří v pondělí unesli v Nigérii školní mikrobus s 15 dětmi.  Mikrobus se školáky byl přepaden ve státě Abia, upřesnil mluvčí federální policie Emmanuel Ojukwu. Na místo už podle něj odcestovali federální policisté a vyšetřovatelé, aby se případu ujali.

Mikrobus se žáky mateřské a základní školy byl přepaden brzy ráno, když směřoval do mezinárodní školy v hlavním městě jižního státu Abia. Ozbrojenci odebrali žákům, řidiči i učiteli jejich mobilní telefony, než děti odvedli. „Ozbrojenci odvezli děti na neznámé místo. Pak kontaktovali ředitele soukromé školy a žádali výkupné 20 milionů nair (2,36 milionu korun),“ řekl Geoffrey Ogbonna, mluvčí police ve státě Abia. „Snažíme se lokalizovat místo, kde jsou děti drženy, abychom je osvobodili,“ dodal. Na místo únosu už podle mluvčího federální policie odcestovali i federální policisté, aby s vyšetřováním případu pomohli.

Nigerijský stát Abia zaznamenává v posledních měsících nárůst případů únosů kvůli výkupnému. Únosy se ale nevyhýbají ani sousednímu státu Rivers, kde se před dvěma týdny ozbrojenci zmocnili pěti žen, které pravděpodobně stále drží. Policie se domnívá, že pětice únosců pocházejí z Abije.

Nezákonnost však sužuje celou Nigérii - západoafrický stát bohatý na ropu, v němž ale většina z jeho 150 milionů obyvatel musí vyžít z méně než jednoho dolaru na den (asi 18 korun).