Zpravodajci překazili plány útoků na evropská města

Londýn - Zpravodajské služby překazily plány ozbrojenců zaútočit na některá evropská města. Informaci v úterý přinesla televizní stanice Sky News, podle níž ozbrojenci se základnami v Pákistánu plánovali paralelní útoky v Londýně a ve městech ve Francii a Německu. Za motiv pokládají zpravodajci zapojení tří západních zemí do mezinárodní vojenské mise v Afghánistánu. Britské zpravodajské služby se ke zprávě odmítly vyjádřit. Stanice s odvoláním na nejmenované zpravodajské zdroje dál sdělila, že útoky se měly podobat koordinovaným atentátům, které v roce 2008 provedli pákistánští ozbrojenci na několika místech v indické Bombaji. Zahynulo tehdy více než 160 lidí.

Sky rovněž uvedla, že nedávné zvýšení počtu útoků bezpilotních letadel proti ozbrojencům v Pákistánu souviselo s úsilím západních mocností překazit plán, který byl „v pokročilé, ale nikoli ve fázi bezprostřední hrozby“. Američtí činitelé se ke konkrétním plánům útoků v Evropě nebo jinde ve světě odmítli vyjádřit. Připustili však, že nedávné raketové údery v Pákistánu měly narušit sítě, které útoky plánovaly.

James R. Clapper, šéf amerických tajných služeb:

„Nemělo by nikoho překvapit, že spojitosti mezi plány a těmi, kteří je připravují, vedou k ráznému americkému jednání,“ řekl americký činitel. Sky tvrdí, že plány útoků byly odhaleny na základě spolupráce zpravodajských služeb Británie, Francie, Německa a USA.

Pákistánská armáda dnes odmítla jako „velmi spekulativní“ spojování zvýšení počtu raketových útoků proti islámským radikálům na severozápadě Pákistánu a hrozby útoků na evropská města. „Nemáme žádnou informaci o tom, že radikálové se tam sešli a plánovali útoky. Není o tom naprosto žádná zpravodajská informace,“ zdůraznil vojenský mluvčí. Média podle něj necitovala žádný věrohodný zdroj.

Dva zdroje agentury AFP napojené na zpravodajce však uvedly, že s plánem útoků nejsou obeznámeny. Pařížská policie v úterý kvůli hrozbě pumového útoku znovu evakuovala Eiffelovu věž, šlo však o falešný poplach. Tuto hrozbu ale mají na svědomí spíš domácí islamisté. Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux minulý týden řekl, že existuje „bezprostřední nebezpečí atentátu“.