V Chile zachránili „34. horníka“

Santiago de Chile - Záchranáři v Chile vyprostili koně, který se před 16 dny propadl do 26 metrů hluboké trhliny. Přezdívali mu třicátý čtvrtý horník, protože pod zemí zmizel nedaleko místa, kde čeká od srpna na záchranu 33 horníků. Nejrychlejší ze tří vrtů, které k nim razí tunely, se dostal na půl cesty. Takzvaný vrt B se k nim dostal už 17. září, teď se ale rozšiřuje, aby se do tunelu vešla úzká kabina výtahu.

Záchranné práce při vyprošťování 32 chilských horníků a jednoho jejich bolivijského kolegy uvězněných od začátku srpna 630 metrů pod zemí v dole San José na severu Chile postupují rychle a vzbuzují naději, že muži by mohli být vytaženi dříve, než se původně plánovalo. Cestu k nim hloubí tři vrtné soupravy, přičemž druhá z nich, souprava typu Schramm T-130, se nachází v takřka polovině cesty. Horníci mezitím tráví čas ve stísněném prostoru sledováním zpráv a filmů na malém monitoru nebo cvičí s pomocí trenéra, který jim dává instrukce z povrchu.

Schramm T-130 v úterý prohloubila asi 74 metrů, což byl více než dvojnásobek její předpokládané rychlosti. Pokud se neobjeví další problémy, mohla by se touto rychlostí k horníkům dostat během pěti dnů. Pokud jde o vyprošťovací práce na povrchu, vše by prý mělo být přichystáno do 12. října. Horníci by tak mohli být vytaženi skoro měsíc před prozatím plánovaným termínem. Na povrchu úřady mezitím staví polní nemocnici a pódium, odkud budou moci novináři vyprošťování pozorovat.

Vrtná souprava Schramm T-130
Zdroj: ČTK/AP/Aliosha Marquez