Irving: Holocaust je fakt, Hitler o něm ale nevěděl

Varšava - Podle kontroverzního britského historika Davida Irvinga je holocaust historickým faktem. Irving, který dnes končí několikadenní návštěvu v Polsku, během neveřejné přednášky zopakoval svou tezi, že Adolf Hitler o holocaustu nevěděl a že systematické masové vyvražďování evropských Židů za jeho zády plánoval velitel jednotek SS Heinrich Himmler. Nicméně Hitler za to podle Irvinga nese odpovědnost z titulu hlavy státu.

Na přednášce, na niž se dostal novinář deníku Rzeczpospolita, se Irving také zamýšlel nad tím, proč zrovna Židé „vyvolávali nenávist svého okolí všude, kde se objevili“. Vyslovil domněnku, že je to třeba následek něčeho, co sami Židé dělali nebo nedělali. Postěžoval si také, že se ho novináři snaží zničit. „Neposlouchají to, co skutečně chci říct, a opakují pomluvy, které slyšeli,“ řekl o zástupcích médií, kteří se podle něho řídí „stádním instinktem“.

V tiskové zprávě z minulého pátku Irving v souvislosti s údajným očerňováním svého jména v Polsku napsal, že „nacisté také používali násilí, lži a zatýkání, aby umlčeli své oponenty“. Na adresu svých kritiků uvedl, že „Hitler by byl pyšný na tyto malé nacisty objevující se všude v Polsku“.

Irving byl za své teze zpochybňující počet obětí holocaustu nebo existenci plynových komor několikrát odsouzen. Vysloužil si rovněž zákaz vstupu na území některých států, přestože se brání obvinění, že je popíračem holocaustu. Ten byl podle něho „strašným zločinem“. „Velkým holocaustem“ podle něho byla celá druhá světová válka, protože během ní trpěly všechny národy. Ve svých knížkách se prý jen snaží vysvětlit, jak to bylo možné.

Proti příjezdu Irvinga do Polska, po němž cestoval se skupinkou turistů, protestovaly židovské organizace a skupiny bojující proti antisemitismu a xenofobii. Těsně před svým příjezdem Irving pobouřil veřejnost výrokem, že Poláci udělali z někdejšího nacistického vyhlazovacího tábora Osvětimi „továrnu na peníze“. Na tomto místě během druhé světové války zahynulo 1,1 milionu Židů.

Vězni v koncentračním táboře
Zdroj: ČT24
Vydáno pod