Vláda Silvia Berlusconiho dostala důvěru italského parlamentu

Řím - Italská vláda premiéra Berlusconiho ustála hlasování o důvěře. Kabinet už sice v parlamentu nemá nadpoloviční většinu, podpořili ho ale středopravicoví poslanci ze skupiny kolem šéfa sněmovny Gianfranca Finiho. Ten opustil Berlusconiho hnutí koncem července. Hlasování o důvěře mělo Berlusconimu přinést vzpruhu v době, kdy podle průzkumů ztrácí podporu veřejnosti.

Vládu podpořilo 342 zákonodárců, 275 jich bylo proti a tři se zdrželi hlasování. Berlusconiho tým podrželi středopravicoví poslanci sdružení ve skupině předsedy poslanecké sněmovny Gianfranca Finiho, kteří přitom opustili vládní koalici v létě. Před dnešním hlasováním ale dali najevo, že schvalují plány na zbytek pětiletého funkčního období vlády, které má skončit v roce 2013.

Berlusconi dnes prohlásil, že Itálie nemůže riskovat období nestability v době, kdy ještě není překonána ekonomická krize. „Máme povinnost… respektovat vůli Italů, kteří nás zvolili,“ zdůraznil předseda vlády v pětačtyřicetiminutové řeči, ve které představil priority svého kabinetu pro zbytek funkčního období.

Itálii čekají reformy

Premiér, který dnes slaví 74. narozeniny, v projevu podle agentury DPA zdůraznil plány na reformu soudnictví, federální uspořádání země, daňové úlevy a nový program infrastruktury pro chudý jih Itálie. Projev občas přerušovaly souhlasné výkřiky příznivců a posměšky odpůrců. Na závěr sklidil premiér od svých stoupenců bouřlivý aplaus.

Berlusconi hovořil o možnosti požádat parlament o důvěru již v srpnu, aby ověřil pevnost vládní koalice, když na konci července jeho hnutí opustil Gianfranco Fini. Šéf poslanecké sněmovny počátkem září oznámil konec uskupení Lid svobody (PDL), které založil s premiérem Berlusconim. Nepožadoval přitom předčasné volby, ale navrhl Berlusconimu dohodu, aby mohl vládnout do konce nynějšího volebního období.

Finiho, který Berlusconiho kritizoval za to, že usiluje jen o prosazení zákonů, jež ho mají chránit před střety s justicí, následovalo do opozice 34 poslanců a deset senátorů. Vláda tím přišla o podporu nadpoloviční většiny 316 zákonodárců.