USA uvalily sankce na 8 Íránců kvůli potlačení loňských protestů

Washington - Spojené státy trestají 8 vysoce postavených íránských politiků. Podle Washingtonu se podíleli na zabíjení a bití demonstrantů po loňských kontroverzních prezidentských volbách. Sankce zahrnují například zmrazení účtů a omezení cest i možností obchodovat. Kromě jiných se týkají velitele Revolučních gard, bývalého ministra vnitra nebo generálního prokurátora.

„Tito představitelé jsou zodpovědní za to, že íránští občané byli tyranským způsobem biti, mučeni, znásilňováni, vydíráni a zabíjeni,“ zdůvodnila zavedení sankcí americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Bílý dům k zavedení sankcí sdělil, že otázka lidských práv je pro USA velmi podstatná. „Spojené státy vždy budou v Íránu stát na straně těch, kteří chtějí, aby jejich hlas byl slyšet,“ uvedl Bílý dům.

Loňské protivládní demonstrace trvaly v Íránu několik měsíců. Protesty vypukly po prezidentských volbách, v nichž zvítězil Mahmúd Ahmadínežád. Zástupci opozice ale tvrdili, že hlasování bylo zmanipulované. Protesty nakonec rozehnala policie a revoluční gardy. Ve vězení skončily tisíce příznivců opozice, několik desítek demonstrantů bylo zabito.

Kromě individuálních sankcí proti íránským představitelům uplatňují Spojené státy podobná opatření i vůči íránským bankám a podnikům. Tyto sankce ale nemají spojitost s porušováním lidských práv nebo s protivládními protesty. USA jimi chtějí vytvořit tlak na Teherán, aby zastavil svůj jaderný program. Západní země se totiž obávají, že Írán chce pod rouškou civilního využití atomové energie sestrojit jadernou zbraň.