Jednání Severní a Jižní Koreje skončilo bez výsledku

Soul - Jednání zástupců Severní a Jižní Koreje, které bylo první pracovní vojenskou schůzkou po dvou letech, skončilo bez výsledku. Hlavním cílem setkání mělo být snížení mezinárodního napětí po potopení jihokorejské válečné lodě letos v březnu. Soul chtěl omluvu, Pchjongjang ale jakoukoli odpovědnost za incident znovu odmítl.

Vojenští zástupci obou států Korejského poloostrova se sešli v bývalé vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně. Jde o první podobné setkání od října 2008.

Severní Korea, která o rozhovor požádala, chce, aby se směrem na jih posunula námořní hranice, známá zde pod názvem „Severní hraniční linie“. Chce rovněž přesvědčit Jižní Koreu, aby neuskutečnila svůj plán bombardovat Sever propagandistickými letáčky proti Pchjongjangu. 

Jižní Korea chce jednat zejména o potopení své korvety, které si vyžádalo smrt 46 námořníků. Podle Soulu i mezinárodního vyšetřování potopilo loď severokorejské torpédo. Pchjongjang však jakoukoliv odpovědnost za incident odmítá. Experti ale neočekávají, že by země došly k nějaké shodě.

Vztahy států se kvůli potopení jihokorejské korvety výrazně zhoršily. Poslední měsíc však přinesl několik pozitivních signálů. Jižní Korea poslala do KLDR po rozsáhlých záplavách potravinovou pomoc, byly obnoveny rozhovory o zcelování rozdělených rodin a Pchjongjang vrátil Jižní Koreji rybářskou loď, kterou zadržel.

Severokorejská státní média dnes zveřejnila první oficiální fotografii, na které je i Kim Čong-un, jenž by měl nahradit ve vedení země svého otce Kim Čong-ila. Pravděpodobný třetí vůdce KLDR dynastie Kimů se v úterý stal členem ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce (KSP) a místopředsedou její ústřední vojenské komise. Krátce předtím byl jmenován do funkce generála.