Čína zadržela za vstup do vojenské zóny čtyři Japonce, tři už pustila

Peking – Čína propustila tři ze čtyř Japonců, které zadržela na severu země kvůli podezření z narušení vojenské zóny. Čtvrtého zaměstnance japonské společnosti Fujita policie dál vyslýchá. K jejich zatčení došlo během sporů mezi Pekingem a Tokiem kvůli incidentu ve sporných vodách. Při něm japonská policie zadržela čínského kapitána. Minulý týden ho Tokio propustilo.

Japonský ministr zahraničí Seidži Maehara požádal o urychlené propuštění posledního ze zadržovaných zaměstnanců společnosti Fujita. Ti byli zatčeni za údajný vstup do vojenské oblasti a filmování utajovaných objektů v severočínské provincii Che-pej. Jejich zadržení přišlo v okamžiku, kdy Čína a Japonsko řeší incident, ke kterému došlo ve vodách Východočínského moře.

Čínská rybářská loď se 7. září srazila s japonskými hlídkovými čluny u sporných ostrovů, které nesou v japonštině název Senkaku, v čínštině Tiao-jü-tchaj. Japonci 14 zadržených členů posádky pustili, ale kapitána drželi až do minulého pátku. V pondělí Japonsko uvedlo, že bude po Číně žádat finanční náhradu za škodu způsobenou při srážce lodí.