Sága rodu Kimů

Pchjongjang - Novým vůdcem komunistické Severní Koreje se pravděpodobně stane Kim Čong-un, syn Kim Čong-Ila. V minulých dnech byl jmenován generálem armády, svěřeny mu byly i další vysoké funkce. Právě to je předpoklad k tomu, aby mohl otce nahradit ve vedení země. Na převzetí této role má Kim Čong-una připravit také jeho teta, sestra severokorejského vůdce. Ta je spolu s manželem označována za jeho regentku. Donedávna platilo, že Kimova rodina byla tabu, nic se o ní přesně nevědělo. Teprve dnes severokorejská státní média zveřejnila první oficiální fotografii, na které je Kim Čong-un.

Včera skončivší kongres Korejské strany práce byl jasným signálem, kdo nahradí ve vedení země Kim Čong-ila. Jeho nejmladší syn Kim Čong-un byl zvolen generálem a také byl dosazen do jiných důležitých funkcí ve státní správě.

Jihokorejská média přirovnávají dynastii Kimů k feudálním panovníkům, protože se chovají jako králové. Je ovšem nutné připomenout, že nástupcem se nestane nejstarší syn Kim Čong-ila, jak bylo zvykem ve středověku, ale naopak nejmladší.

Gambler a Jean-Claude van Damme

Oba starší synové nežijí v Koreji. Mladší z nich pobývá v Číně, v minulosti měl však několik diplomatických konfliktů, snažil se např. vycestovat do Japonska na falešný pas. Druhý tráví většinu času v Macau. Je to velký gambler, rád hraje karty a má na svědomí několik ostud. To je právě důvod, proč si je Kim Čong-il nevybral jako své následovníky. Údajně o to ale ani neprojevili zájem, život, který v současné době vedou, jim vyhovuje.

Mladší z bratrů Kim Čong-čul je navíc údajně zženštilý, což je prý následek nadměrného užívání anabolik. Ty měl brát kvůli tomu, že se shlédl v americkém akčním herci Jean-Claude van Dammovi.

Sága rodu Kimů

Kult osobnosti, který je typický pro komunistické režimy převážně 50. let, se v KLDR rozvinul na celý rod Kim Čong-ila. Je to ale strategická politika, protože v případě smrti vůdce ho může ihned nahradit jiný člen rodiny. „Toto klanové zajištění není jen případ Severní Koreje, podobné tendence jsme mohli sledovat i v Rumunsku nebo na Kubě,“ poukazuje koreanista Petr Bláha.

V KLDR existují tři zdroje moci – Kimova rodina, Korejská strana práce a armáda. Právě armáda je z této trojice nejsilnější, generálové ovládají a kontrolují Korejskou stranu práce. Právě proto byl nyní Kim Čong-un jmenován do hodnosti generála, protože z této pozice může ovládat stranu. Navíc je to vzkaz světu, že KLDR bude pokračovat v militantní politice a že armáda bude stále hrát hlavní roli.