Wilders: V Nizozemsku se burky nosit nebudou

Haag – V Nizozemsku bude zakázáno nošení burky a připravuje se opatření na snížení přílivu přistěhovalců. V Haagu to dnes oznámil protiislámský aktivista Geert Wilders na tiskové konferenci při představování koaliční dohody. Tu uzavřeli liberálové a křesťanští demokraté s podporou Wildersovy Strany pro svobodu (PVV). Na brífinku byly představeny hlavní kroky a opatření, které hodlá realizovat budoucí vládní koalice. Podle jejího programu by se měly především snížit veřejné výdaje o 18 miliard eur do roku 2015.

Šéfové liberální Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) Mark Rutte, šéf Křesťanskodemokratické výzvy (CDA) Maxime Verhagen a Wilders dospěli v úterý večer k dohodě, která otevírá cestu k menšinové vládě. Tu vytvoří liberálové jako vítězové červnových voleb a křesťanští demokraté. V parlamentu je budou podporovat poslanci Wildersovy PVV.

Geert Wilders:

„V Nizozemsku zavane nový vítr. Chceme, aby se islamizace země zastavila. Saháme k bezprecedentním opatřením, abychom udrželi přistěhovalectví na uzdě.“

Podle Wilderse chce nová vláda snížit o čtvrtinu počet žadatelů o azyl, kteří se skutečně dostanou do země, a asi o polovinu snížit počet takzvaných nezápadních přistěhovalců. I pro přistěhovalce, kteří už v Nizozemsku žijí, bude napříště obtížnější pozvat do země další členy svých rodin. Zvláště se to bude vztahovat na ty nekvalifikované, kteří by v Nizozemsku jen stěží sehnali práci. Navíc přistěhovalci, kteří nově dostanou povolení k pobytu, budou muset za svou vlastní integraci platit ve zvláštních kurzech. Když kurzy z nějakých důvodů nedokončí, budou moci být vyhoštěni.

Zákaz oděvů typu burek a nikábů ve školách platí v Nizozemsku už dva roky. Úplný zákaz těchto oděvů už schválili poslanci v Belgii a ve Francii. Ve Španělsku naopak parlament zákaz burek a nikábů odmítl, zakázaly je pouze městské rady v Barceloně a některých dalších katalánských městech, ale jen ve veřejných úřadech.