Po vzbouření policie a armády je v Ekvádoru výjimečný stav

Quito – Ekvádorská vláda dnes v zemi vyhlásila výjimečný stav. Reagovala tak na rozsáhlé nepokoje, které propukly v souvislosti s protesty policie a vojáků proti krácení jejich finančních výhod. Prezident Rafael Correa tyto protesty označil za pokus o státní převrat. V metropoli Quitu a hlavním přístavním městě Guayaquilu vypuklo rabování, protestující policisté údajně obsadili v Quitu i budovu parlamentu. Uzavřena je řada škol a obchodů, lidé v chaotické situaci vybírají vklady z bank. Letiště v Quitu je kvůli protestu uzavřeno, zablokováno je na něm 700 cestujících. Sousední Peru uzavřelo s Ekvádorem hranice.

Bezpečnostním silám se nelíbí vládní úsporný plán, který omezuje jejich finanční bonusy. Podle svědků v hlavním městě panuje chaos, prezident Rafael Correa údajně zvažuje rozpuštění kongresu.

Stovky vojáků a policistů obsadily základny v metropoli, v Guayaquilu a v dalších městech. Poté odpalovaly granáty se slzným plynem a pálily pneumatiky. V Quitu kromě letiště zablokovaly také přístupovou silnici k němu.

Rafael Correa:

„Je to banda nevděčných lumpů. Nikdo nepodporoval policii tolik jako tahle vláda.“

Podle agentury AP ale protest zřejmě nemá za cíl svrhnout vládu. Velitel ozbrojených sil Ernesto González vyjádřil podporu vládě prezidenta Rafaela Correy a fakticky se od protestujících vojáků distancoval. Zároveň řekl, že vojáci zůstávají loajální vůči Correovi. Correa zdůraznil, že policistům ani vojákům neustoupí. Podle agentury AP se snažil s protestujícími jednat.

Za pokus o státní převrat označila protest v Ekvádoru i španělská vláda, která jej odsoudila a současně vyjádřila podporu „legitimní vládě prezidenta Correy“. Ten část demonstrujících policistů obvinil ze spiknutí a zrady. Řekl také, že jej protestující napadli a že byl donucen vyhledat ošetření v nemocnici. Tam se uchýlil do jednoho z pokojů a prý se obává o život. Correovi vyjádřili podporu představitelé řady zemí i organizací včetně Evropské unie.

Do centra města se na Correovu podporu vydaly i desítky jeho stoupenců. Kvůli vzniklé krizi se ještě dnes sejde na mimořádném zasedání stálý výbor Organizace amerických států (OAS). Prezident sousedního Peru Alan García v reakci na nepokoje nařídil okamžitě uzavřít hranice s Ekvádorem. Veškeré obchodování na severní hranici je zastaveno.

Jelikož policisté nehlídkují v ulicích a protestují, byly už v hlavním městě vykradeny dvě banky. Rabování je hlášeno z Quita i Guayaquilu, kde se terčem staly zejména supermarkety. Násilnosti na osobách však s výjimkou údajného napadení prezidenta hlášeny nejsou.

Protestující vojáky a policisty rozzuřil zákon, jenž přijal Kongres ve středu a který ukončuje udělování medailí příslušníkům armády a policie, respektive bonusů při každém povýšení. Zároveň byla prodloužena z pěti na sedm let lhůta pro další povyšování. Ovšem zákon musí být nejprve zveřejněn v úředním listě, než vstoupí v platnost, a to se zatím nestalo.

Šéf centrální banky Diego Borja vyzval obyvatele ke klidu a zároveň vyzval lidi, aby navzdory nepokojům z bank nevybírali vklady.

Correa, který je spojencem venezuelského prezidenta Huga Cháveze, prosazujícího tvrdě socialistickou politiku, se v těchto dnech snaží dosáhnout rozpuštění parlamentu, v němž jeho vlastní levicová strana blokuje legislativní návrhy na krácení státních výdajů. V případě úspěchu by vládl dekretem až do nových voleb.

Čtrnáctimilionový Ekvádor je dlouhodobě poznamenán politickou nestabilitou. V desetiletí před Correovým nástupem do úřadu pouliční protesty kvůli ekonomickým potížím způsobily pád tří prezidentů.

  • Nepokoje v Ekvádoru autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1988/198748.jpg
  • Rafael Correa hovoří s protestující ženou zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1987/198679.jpg