Na jihu Nigérie bylo osvobozeno 15 unesených dětí

Abuja - Speciální zásahové jednotce se v noci na dnešek podařilo osvobodit 15 nigerijských dětí držených od pondělka v zajetí na jihu země. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní policejní složky. Děti, z nichž nejmladším jsou pouze tři roky, jsou podle policie v pořádku.

„Děti vysvobodil speciální tým složený z armádních a policejních příslušníků,“ řekl Jonathan Johnson, policejní komisař ve státě Abia, ve kterém došlo k únosu. Zásah se uskutečnil v noci na dnešek v lese nedaleko města Aba, které při rozsáhlé pátrací akci od čtvrtka pročesávaly stovky vojáků nigerijské armády.

Mikrobus se žáky mateřské a základní školy byl přepaden v pondělí brzy ráno, když směřoval do mezinárodní školy v Umuahii, hlavním městě státu Abia. Únosci původně požadovali výkupné 20 milionů nair (2,37 milionu korun), později požadavek snížili na 350 000 nair (přibližně 40 000 korun).

Únosy jsou v oblasti delty Nigeru poměrně běžné. Minulý týden byli u nigerijských břehů uneseni tři zaměstnanci francouzské firmy provozující ropné plošiny. Před dvěma týdny byla ve státě Rivers unesena pětice žen, přičemž policie z únosu podezírá gang ze státu Abia. Únos dětí ale vyvolal mezi obyvateli Nigérie obrovskou vlnu pobouření a přiměl prezidenta Goodlucka Jonathana nasadit do pátracích akcí armádu.

Vydáno pod