Maďarsko zahajuje kampaň o získávání občanství

Budapešť - Maďarsko spouští kampaň, která má zahraniční Maďary seznámit se zjednodušeným postupem při získávání maďarské státní příslušnosti. Udělovat občanství budou maďarské úřady od ledna příštího roku. Sporný zákon o udílení občanství na základě maďarského původu a znalosti maďarštiny vyostřil napjaté vztahy s více než pětimilionovým Slovenskem, kde žije asi půl milionu etnických Maďarů.

Budapešť plánuje seznámit zájemce o maďarskou státní příslušnost s podrobnostmi procedury na přednáškách a konferencích. Spuštěna má být také tematická webová stránka. Žádosti bude zpracovávat nový úřad, který má fungovat od 15. října.

Maďarská vláda očekává, že za první rok požádá o občanství 250 000 až 400 000 etnických Maďarů. Odhaduje se, že mimo desetimilionové Maďarsko žije v zahraničí asi pět milionů Maďarů. Podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Budapešti nebude na Slovensku o občanství velký zájem. Ukrajina dvojí občanství neumožňuje. Maďarský pas by měl význam zejména v Srbsku.

Rozhovor s Gregorem Papucskem (zdroj: ČT24)

Minulá slovenská vláda na maďarskou normu okamžitě odpověděla vlastní novelou, podle které mají Slováci nabytím nového občanství přijít až na výjimky o slovenskou státní příslušnost. Nová vláda premiérky Ivety Radičové chce kontroverzní novelu změnit.