Ukrajina se vrací k prezidentskému režimu

Kyjev - Ukrajinský ústavní soud dnes rozhodl o opětném posílení prezidentských pravomocí a označil za nezákonný způsob jejich omezení v roce 2004. Země se vrací k prezidentskému způsobu vládnutí, v němž hlava státu rozhoduje o postu premiéra a většiny členů vlády, šéfech regionů a o obsazení dalších důležitých postů státní správy. Zatímco pro prezidenta Viktora Janukovyče je rozhodnutí soudu vítězstvím, opozice reagovala výzvou k demisi prezidenta i vlády a k rozpuštění parlamentu.

Soud se zabýval politickou reformou z roku 2004, která s platností od roku 2006 zrušila prezidentský systém a výrazně posílila pravomoci premiéra a parlamentu. Formálním důvodem ústavní stížnosti byly procedurální chyby, k nimž mělo při schvalování politické reformy dojít.

Poslanci vládní Strany regionů, kteří stížnost podali, chtějí touto cestou umožnit nynějšímu prezidentovi, aby posílil centrální moc a prosadil nepopulární, ale potřebné kroky ke zvládnutí těžkých následků hospodářské krize. Posílení pravomocí otevírá Janukovyčovi cestu i k dalšímu sbližování s Ruskem, které vyvolává vášnivý odpor opozice.

Anatolij Holovin, předseda Ukrajinského ústavního soudu:

Tymošenková: Prezident i vláda musí pryč!

Opoziční blok vedený bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou reagoval na soudní výrok tvrdým útokem na vládu i na ústavní soud. Stínový premiér Serhij Sobolev označil rozhodnutí soudu za pokus o státní převrat, který připravil o legitimitu všechny ústavní instituce.

Tymošenková vyzvala k rozpuštění parlamentu a demisi vlády i prezidenta. Ústavní soud svým rozhodnutím podle ní naplnil scénář sepsaný Janukovyčem, jehož konečným cílem je uzurpování moci. „Prezident, vláda, parlament i ústavní soud byli zvoleni podle ústavy, která dnes už neplatí. Závěr může být jediný - všechny instituce musejí být zvoleny znovu,“ prohlásila Tymošenková. Její politická formace ale v parlamentu nemá dostatek síly k tomu, aby svůj návrh prosadila.

Prezident Janukovyč dnes v prvním komentáři k soudnímu rozhodnutí prohlásil, že ukrajinská ústavní reforma bude napříště postupovat výhradně standardní cestou, tedy nikoli prostřednictvím soudních rozhodnutí.

Reforma na Ukrajině proběhla za vlády předchozího prezidenta Viktora Juščenka. Tehdy většinu moci třímal premiér a narostla i moc parlamentu. Ústavní soud vrací situaci zpět do dob před oranžovou revolucí.