Vládnoucí CDU si připomíná výročí sjednocení Německa

Berlín - Německá Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové si dnes na slavnostním sjezdu připomíná 20. výročí znovusjednocení Německa. Projev k spolustraníkům přednesl i tehdejší spolkový kancléř Helmut Kohl, který zdůraznil, že CDU je strana budoucnosti. Mimořádný sjezd německé vládnoucí strany se koná přesně 20 let od „sjednocovacího“ hamburského sjezdu CDU. Merkelová na něm vyzdvihla Kohlovy zásluhy o znovusjednocení Německa a předřečníka označila za „kancléře jednoty“. Připojení bývalé NDR ke Spolkové republice připadá na neděli, kdy budou hlavní vzpomínkové akce. Oficiální slavnost se letos koná v Brémách.

„Byla to CDU, která věřila v jednotu Německa“ - na rozdíl od sociálních demokratů (SPD), kteří dávali přednost sbližování obou německých států, zdůraznil osmdesátiletý „kancléř sjednotitel“, který se v krátkém projevu zaměřil na definování současné CDU. Ta je podle něj nadále stranou lidovou, která se řídí křesťanskými hodnotami, a stranou evropskou. Kohl se vyjádřil i k některým aktuálním politickým problémům.

Kromě Kohla se dnešního slavnostního sjezdu účastní i další němečtí představitelé roku 1990, například tehdejší předsedkyně Spolkového sněmu Rita Süssmuthová nebo tehdejší ministr financí Theodor Waigel.

Po Kohlovi ke sjezdu promluvila kancléřka Merkelová, která vyzdvihla Kohlovy zásluhy o německou jednotu. „Vy jste ukázal rozhodnost, když ostatní kolísali,“ řekla Merkelová směrem ke svému někdejšímu mentorovi. Kohl podle ní i v zahraničních partnerských zemích nikdy nepřestal poukazovat na bezpráví v NDR a také na „právo našeho národa na jednotu“ v době, kdy „se ostatní chtěli uspokojit s rozdělením naší země“.

Vnitřní sjednocování trvá podle Kohla déle, než se čekalo

Kohl v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Bild připustil, že proces srůstání západu a východu Německa trvá déle, než se očekávalo. Kritizoval rovněž odklon některých čelných evropských politiků od Evropské unie. Nové německé spolkové země ale podle bývalého kancléře udělaly velký pokrok. Kohl shrnul, že není zklamán a má radost z toho, čeho bylo dosaženo. Podle „kancléře sjednotitele“ se nesmí zapomínat na to, že proti 20 letům jednoty stojí 40 let „špatného hospodaření a státu špiclů Stasi“.

Komunistická NDR podle Kohla byla státem bezpráví. „Kdo tvrdí něco jiného, vůbec, ale vůbec se z dějin nepoučil,“ řekl bývalý kancléř a šéf Křesťanskodemokratické unie (CDU), kterou nyní vede kancléřka Angela Merkelová. Řekl také, že mu dělá starosti „sílící přikrašlování NDR“. Nedávno například poslední premiér NDR Lothar de Maiziere odmítl tezi, že Východní Německo bylo státem bezpráví.

Mimořádný sjezd německé vládnoucí strany se koná přesně 20 let od „sjednocovacího“ hamburského sjezdu CDU, kdy se sloučila západoněmecká CDU se svou východoněmeckou obdobou. O dva dny později, 3. října 1990, zanikla postkomunistická Německá demokratická republika (NDR) sloučením se Spolkovou republikou Německo.