Oslavy půlstoletí nezávislosti Nigérie zastínil atentát a osm mrtvých

Abuja - Výbuchy v Nigérii zastínily oslavy 50 let nezávislosti této nejlidnatější africké země. Nejméně osm lidí zahynulo, slavnostní přehlídka v metropoli Abuja za účasti mnoha zahraničních představitelů ale pokračovala bez přerušení. Nigérie patří mezi 17 afrických států, které si letos připomínají zlaté jubileum od konce koloniální nadvlády v Africe. Na mohutné oslavy, které přišly v přepočtu na dvě miliardy korun, se země dlouze připravovala. Chtěla podtrhnout, že je na kontinentu největším výrobcem ropy. Přestože mnozí Nigerijci by peníze radši dali na silnice, elektrickou síť, školy a nemocnice.

Nálože v automobilech vybuchly pouze hodinu poté, co teroristickými útoky pohrozilo prostřednictvím e-mailu povstalecké Hnutí za osvobození nigerské delty (MEND). Hnutí upozornilo, že v místech, kde se mají konat oslavy, nastražilo několik náloží, a vyzvalo obyvatele k evakuaci. Lidé se prý měli vyhýbat především popelnicím a zaparkovaným vozům.

Hasiči se pokoušeli uhasit požár po prvním výbuchu, když explodovala druhá výbušnina a zabila několik lidí, kteří se na místě shromáždili. Třetí bomba, která vybuchla na nedalekém náměstí, zranila nejméně jednoho vojáka.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Průvody vojenských kapel, skupin tančících dětí a přehlídku armádních sil dnešní exploze nenarušily. Prezidentská kancelář útoky odsoudila a přislíbila, že jejich strůjce předvede před spravedlnost.

Mrtví při oslavách 50. výročí vyhlášení nezávislosti na Velké Británii jen ukazují, že opravdová stabilita v nejlidnatější africké zemi, v níž žije 150 milionů lidí, rozhodně nevládne. Oslavy začaly již ve čtvrtek v noci ohňostrojem v hlavním městě, dnes se ve většině měst konají slavnostní průvody. Přehlídky v hlavním městě Abuji se zúčastnil i nigerijský prezident Goodluck Johnatan, který na televizních záběrech kynul návštěvníkům z otevřeného armádního vozidla.

Hnutí za osvobození nigerské delty bojuje proti vládním jednotkám od začátku roku 2006. Povstalci požadují, aby federální vláda investovala mnohem větší prostředky než dosud na jihu země, který i přes obrovské ropné bohatství zůstává velmi chudý. Johnatanově předchůdci Umarovi Yar'Aduovi se podařilo s rebely uzavřít příměří. To bylo ale po jeho smrti vypovězeno.