Pomozte Pákistánu, vyzývá muslimy Usáma bin Ládin

Dubaj - Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin zveřejnil na internetu jedenáctiminutovou nahrávku, v níž nabádá mimo jiné muslimy, aby poskytli pomoc obětem záplav v Pákistánu. Není přesně zřejmé, kdy nahrávka vznikla, šéf teroristické sítě al-Káida na ní však blahopřeje muslimům k ukončení postního měsíce ramadanu, což bylo 10. září. Mluví taky o klimatických změnách s tím, že jsou za ně odpovědné Spojené státy a západní země.

Analytici poukazují na to, že bin Ládin znovu změnil rétoriku a místo obvyklých výzev k útokům na nemuslimy se zaměřil na globální témata. Jeden z jeho bývalých spolupracovníků to považuje za známku zoufalství a za pokus al-Káidy získat širší podporu. V minulosti se organizace nikdy nevěnovala systematické humanitární práci při přírodních katastrofách. Kolem roku 2000 dokonce ve své interní dokumentaci svým členům doporučuje, aby se „nenechali rozptylovat humanitárními operacemi“.

„Katastrofa v Pákistánu je velmi rozsáhlá a je obtížné ji i jen popsat. To, čemu zde čelíme, vyžaduje rychlou a vážnou akci charitativních duší i odvážných mužů, abychom přinesli pomoc našim muslimským bratrům v Pákistánu,“ říká Usáma v nové nahrávce, jejíž autenticita zatím nebyla potvrzena.

Usáma bin Ládin:

„Islámský národ čelí změně klimatu, která vede ke katastrofě v islámském světě. Počet obětí klimatických změn je velmi velký. Je závažnější než počet obětí válek.“

Již koncem ledna se bin Ládin v tehdejším poselství zaměřil na záchranu planety. Odpovědnost za změny klimatu podle něj nesou všechny průmyslové státy, i když většina z nich podepsala Kjótský protokol a zavázala se ke snižování emisí škodlivin. Odsoudil také průmyslovou globalizaci, uvedla tehdy katarská televize Al-Džazíra.

Evropská komise se dnes shodou okolností rozhodla zdvojnásobit humanitární pomoc obětem pákistánských záplav na částku 150 milionů eur (asi 3,7 miliardy Kč).

Vydáno pod