Lužkovovo odvolání bylo napadeno u soudu

Moskva - Kvůli odvolání moskevského starosty Jurije Lužkova byla podána žaloba u nejvyššího ruského soudu. Výnos prezidenta Dmitrije Medvěděva napadl podle listu Kommersant Moskvan Anatolij Lemešev. Žalobci prý nejde ani tak o Lužkova jako o vyjasnění důvodů odvolání. Experti nedávají žalobě velké šance. Deník také tvrdí, že metropoli nejspíše povede vicepremiér Sergej Sobjanin.

„Pokud prezident sesadil hlavu regionu z funkce kvůli ztrátě důvěry v důsledku nesplnění povinností, je povinen rozšifrovat, jaké povinnosti gubernátor náležitě nesplnil,“ vysvětlil žalobce Lemešev. Prý nepřemýšlel o tom, zda se obrátí i na ústavní soud, bude-li žaloba zamítnuta. Z formálního hlediska lze prezidentovo úterní rozhodnutí napadnout do deseti dnů, stejnou lhůtu má i soud pro posouzení žaloby.

Lužkov podle svého přítele, poslance a zpěváka Josifa Kobzona žalobu zvažuje. Experti mu ale ani dřív nedávali v případné při s Kremlem naději na úspěch. „Nikde v zákoně není požadavek vysvětlit důvody odvolání,“ konstatovala známá advokátka Jelena Lukjanovová. Ztráta prezidentovy důvěry je podle ní v ruském právu dostatečným důvodem k sesazení gubernátora. „Důvěra je morální kategorie a zákon, zvláště ústavní, v daném případě balancuje na hraně mezi morálkou a právem,“ dodala.

Medvěděv odvolal mocného moskevského starostu minulé úterý. Lužkov se dostal do otevřeného sporu s hlavou státu a Kreml dal najevo, že Lužkova po 18 letech v čele metropole propouští v nemilosti. Lužkov byl mimo jiné kritizován kvůli nepřítomnosti ve městě v létě, kdy Moskva strádala smogem z požárů.

Jurij Lužkov a Vladimír Putin
Zdroj: ČT24
Vydáno pod