Španělská policie podnikla zátah na pomocníky kolumbijských povstalců

Madrid - Španělští policisté uspořádali po celé zemi zátah na pračky špinavých peněz. Pozatýkali přes čtyřicet lidí, kteří podle ní legalizovali finance z obchodu s drogami pro kolumbijské povstalce z hnutí FARC. Při prohlídkách po Španělsku zabavili policisté 1 500 eur. V případu jde ale o nesrovnatelně víc, a to o 200 milionů eur, které zadržení podle policie vyprali pro povstalce z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie. S největší pravděpodobností pocházejí z obchodu s kokainem po Evropě.

Policisté na případu pracovali dva roky. Odstartovalo ho podezřelé navýšení peněženích převodů z Kolumbie a Ekvádoru. Klubko machinací se špinavými penězi pak policisté rozpletli s pomocí kolumbijských a ekvádorských kolegů. Zatýkání by mělo pokračovat i tam, i když v Ekvádoru ho zbrzdí policejní protesty proti vládě.

Levicoví separatisté z hnutí FARC jsou největší a nejstarší kolumbijskou guerillou. Proti vládě bojují skoro 50 let. Peníze získávají právě z obchodu s drogami nebo z únosů lidí. Evropská unie i Spojené státy je považují za teroristickou organizaci.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)