Koalice premiéra Dombrovskise zvítězila v lotyšských volbách

Riga - Sobotní parlamentní volby nepřinesly Lotyšsku žádné změny a přísný úsporný ekonomický kurz zůstane zachován. Vládnoucí koalice premiéra Valdise Dombrovskise totiž zvítězila se ziskem zhruba 57 procent hlasů. Dombrovskis už se dohodl s druhým největším koaličním partnerem na spolupráci a oznámil, že zformují novou vládu. Setkání s třetí stranou koalice se čeká odpoledne. Premiér doufá, že parlament vysloví novému kabinetu důvěru 2. listopadu. Proruská levicová koalice Centrum shody Jánise Urbanovičse, která v kampani slibovala, že zmírní opatření proti hospodářské krizi, získala 26 procent hlasů. Lotyšské televizní stanice uvedly, že výsledek zajišťuje Dombrovskisově koalici 63 křesel v parlamentu, takže z dosud menšinové vlády se nyní může stát většinová.

Devětatřicetiletý premiér už po oznámení prvních předběžných výsledků oznámil, že se dnes sejdou strany stávající koalice a začnou jednat o
zformování nové vlády. „Prvořadým koaličním modelem je stávající koalice,“ prohlásil Dombrovskis. Tu tvoří jeho blok Jednota, sdružení Zelených a Rolníků (SRZ) a konzervativní blok Za vlast a svobodu/Lotyšská národní konzervativní strana (TB/LNNK). Samotná Dombrovskisova strana ve volbách zvítězila ziskem přes 30 procent hlasů.

"Jednali jsme o možnostech další spolupráce a jsme připraveni pokračovat v
práci," řekl dnes Dombrovskis novinářům po jednání se zástupci sdružení
Zelených a Rolníků (SRZ), které získalo ve volbách 20 procent hlasů a je
třetím nejsilnějším parlamentním uskupením. Později odpoledne se očekává i Dombrovskisovo setkání s třetím koaličním partnerem, jímž je konzervativní blok Za vlast a svobodu/Lotyšská národní konzervativní strana (TB/LNNK). I ten už dal najevo, že je ochoten pokračovat ve vládě.

V lotyšských volbách zvítězila vládnoucí koalice (zdroj: ČT24)

Dombrovskis: Voliči hlasovali pro stabilitu

„Voliči celkem zřetelně hlasovali pro stabilitu,“ zdůraznil ministerský předseda. Také však zdůraznil, že „není důvod k euforii“, neboť Lotyšsko čeká „spousta práce“. Prezident Valdis Zatlers, který bude nového premiéra jmenovat, už vyjádřil přání, aby v práci pokračovala nynější koalice. Dombrovskis však také ujistil, že se sejde se zástupci opozičního Centra shody, které reprezentuje početnou ruskou menšinu v Lotyšsku, aby zjistil, zda je prostor pro spolupráci mezi vládou a touto stranou. Ta byla mírným favoritem voleb.

Valdis Dombrovskis:

„Lidé nám dali důvěru, získali jsme dokonce většinu v parlamentu. Slibujeme, že budeme pokračovat v práci, která se musí udělat.“

Hlasování, ve kterém se rozhodovalo o obsazení 100 parlamentních křesel, se podle odhadu ústřední volební komise zúčastnilo 62 procent voličů, o procento více než při posledních volbách v roce 2006. Lotyšskou ekonomiku silně zasáhla hospodářská krize. Proto dominovaly volební kampani finanční a ekonomické otázky. Na jedné straně stál Dombrovskis, jehož investoři pokládají za garanta ozdravného rozpočtového programu. Na straně druhé byla levicová koalice vedená Urbanovičsem, která naznačovala, že se pokusí o revizi programu dohodnutého s MMF a EU. Také se očekávalo, že by se levicové strany pokusily o větší příklon k Moskvě.

Analytici: Lotyšsko pokračuje v cestě k euru

Analytici na základě výsledku voleb vyzdvihují, že Lotyšsko bude pokračovat v úsporách a v úsilí o případné přijetí eura. Riga hodlá oficiálně vstoupit do eurozóny v roce 2014. Výsledky voleb podle Reuters ukazují, že lidé se smířili s rozpočtovými škrty i snížením platů ve veřejné sféře o 50 procent. Dombrovskis je pak pokládán za garanta ozdravného úsporného ekonomického programu. Jediným projevem rozhořčení obyvatel z ekonomické situace byly nepokoje v Rize v roce 2009, ještě předtím, než se stal Dombrovskis premiérem.