Situace v Bosně se ani po volbách neuklidní

Sarajevo - Podle předběžných výsledků nedělních voleb v Bosně by tříčlenné předsednictvo, které je kolektivní hlavou tohoto multietnického státu, měli tvořit představitel Bosňáků (dříve Muslimů) Bakir Izetbegović, Chorvat Željko Komšić a Srb Nebojša Radmanović. Dnes to podle tiskových agentur oznámila ústřední volební komise. Obyvatelé této balkánské země vybírali vedle předsednictva také nové zástupce do dalších centrálních a regionálních institucí. K volbám podle předběžných údajů přišlo 56,3 procenta obyvatel Bosny a Hercegoviny. To je o procento více než v roce 2006.

Bakir Izetbegović, syn prvního a zároveň válečného prezidenta Aliji Izetbegoviče, podle 80 procent sečtených hlasů zřejmě porazil dosavadního bosňáckého zástupce Harise Silajdžiče, který mandát obhajoval. Bakir Izetbegović je považován za osobu více nakloněnou ke spolupráci s ostatními etnickými skupinami než Silajdžić.

„Chystáme se stabilizovat situaci v Bosně a přinést občanům Bosny lepší budoucnost. To znamená mír, lepší podmínky pro rozvoj hospodářství a zaměstnanosti,“ prohlásil Izetbegović. Zbylé dva mandáty v předsednictvu pravděpodobně obhájili Komšić s Radmanovičem.

Volby poznamenal stín možných podvodů v srbské části země. Volební komise označila přes 13 procent hlasů za neplatných a již podle agentury Reuters oznámila, že regulérnost hlasování prověří.

Od konce války z let 1992-1995 je Bosna rozdělena na dvě části: na muslimsko-chorvatskou Federaci Bosny a Hercegoviny (FBaH) a Republiku srbskou (RS), které mají široké pravomoci a vlastní instituce. Voliči v celé Bosně a Hercegovině vybírali také 42 poslanců ústředního parlamentu. Voliči v RS volili prezidenta a 83 poslanců srbského parlamentu a voliči ve FBaH 98 členů místního parlamentu a členy sněmů deseti kantonů federace.

Zatím nebyly všechny hlasy sečteny, ale podle volební komise v Republice srbské zřejmě jasně zvítězil Svaz nezávislých sociálních demokratů (SNSD) Milorada Dodika. Právě Dodik se podle premiéra RS Nikoly Špiriče (SNSD) stal se ziskem 68 procent hlasů prezidentem Republiky srbské. K tomuto výsledku se podle APA volební komise prozatím nevyjádřila.

Ve federaci vede Sociálnědemokratická strana Bosny a Hercegoviny Zlatka Lagumdžiji nad Stranou demokratické akce Sulejmana Tihiče.

Napětí mezi etniky nepolevuje

Napětí mezi třemi hlavními etnickými komunitami je od skončené války stále velké. V předvolební kampani převládala nacionalistická rétorika hlavních politických představitelů. Srbové v Bosně trvali na zachování autonomie v rámci Bosny a Hercegoviny. Lídr srbské komunity Dodik pohrozil odštěpením Republiky srbské, jestliže bude tato autonomie zpochybněna. „Naše hlavní město (Republiky srbské) je Banja Luka a metropole našeho národa je Bělehrad, už nikdy Sarajevo,“ řekl v neděli Dodik.

Tato prohlášení s nelibostí sledují Bosňáci, kteří jsou znepokojeni možným rozštěpením země a kteří naopak vyzývají k centralizaci státu. Také mezinárodní společenství si přeje takovou centralizaci kvůli snadnějšímu realizování reforem nezbytných pro evropskou budoucnost země.