V Pákistánu po útoku radikálů opět hořely spojenecké cisterny

Islámábád - Konvoj s palivem pro spojenecké jednotky v Afghánistánu napadli radikálové nedaleko pákistánského Islámábádu. Šest lidí při útoku umřelo, shořelo 27 cisteren. Přes Pákistán proudí zhruba tři čtvrtiny materiálu pro afghánské tažení. Útoky přicházejí v době, kdy se prohlubují spory spojenců s pákistánskou vládou. Navíc tajné služby zjistily, že se v Pákistánu připravují na teroristické útoky i někteří evropští muslimové.

V Pákistánu opět hořelo cenné palivo určené pro spojenecké jednotky. Radikálové po půlnoci napadli parkoviště nedaleko Islámábádu, kde řidiči připravovali konvoj mířící do sousedního Afghánistánu. „Bylo jich 8 nebo 9, měli automatické pušky, zaútočili ze dvou stran. Začali na cisterny pálit a ty se vznítily,“ popsal incident Mirwaiz Niaz z islámábádské policie.

Minulý pátek shořel stejný počet cisteren na jihu země. Tam se konvoj dostal pod palbu během noční zastávky u benzinové pumpy. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán. „Hlásíme se k útokům na konvoje se zásobami pro NATO, které byly provedeny v Sindhu a v Islámábádu,“ oznámil mluvčí pákistánského Tálibánu Azam Tárik. „V budoucnu budeme provádět více takových útoků, nepřipustíme, aby pákistánské území sloužilo jako zásobovací trasa jednotkám NATO v Afghánistánu,“ prohlásil Azam Tárik. „Je to i pomsta za útoky nepilotovaných letounů,“ dodal.

Pohyb spojenců na hranicích s Afghánistánem se ostře nelíbí ani pákistánské vládě. Občas totiž při pronásledování radikálů zemřou i civilisté nebo pákistánští vojáci.

Júsuf Ráza Gílání, pákistánský premiér:

„Spojenci narušují suverénní prostor našeho státu. Budeme jednat zodpovědně, ale pokud nedostaneme odpovídající vysvětlení a omluvu, budeme muset reagovat.“

Generální tajemník NATO Anders Rasmussen dnes vyjádřil politování nad smrtí pákistánských vojáků při incidentu s koaličními vrtulníky minulý týden. Pákistánské úřady poté uzavřely jednu ze zásobovacích tras pro jednotky NATO v Afghánistánu. „Doufám, že hranice bude pro dodávky znovu otevřena co nejdříve,“ doufá Rasmussen.

Spojenci jsou aktivitami radikálů v Pákistánu znepokojení. Teď přinesli západní i pákistánští zpravodajci informace, že se na severozápadě země připravují na teroristické útoky muslimové s občanstvím některých evropských zemí. O plánu al-Káidy rozpoutat v ulicích evropských měst teror, bezpečnostní složky věděly už dřív. Kvůli nim Spojené státy v neděli varovaly své občany cestující do Evropy.

Střely amerického letadla zabily osm německých rebelů

Střely odpálené údajně z amerického bezpilotního stroje zabily na severozápadě Pákistánu osm rebelů německé národnosti. Němečtí ozbrojenci byli podle agentury Reuters zabiti, když dvě střely zasáhly mešitu ve městě Mirali v Severním Vazíristánu. To je známou baštou zahraničních bojovníků napojených na teroristickou organizaci Al-Káida.

Hořící cisterny s benzínem
Zdroj: ČT24