Kvůli mešitě u Ground Zero vyhrožují imámovi smrtí

New York – Newyorský imám Feisal Abdul Rauf čelí výhrůžkám kvůli plánované výstavbě islámského centra nedaleko Ground Zero. Ve vysílání televize ABC mluvila o výhrůžkách smrtí jeho žena s tím, že v ohrožení je prý i její život. Newyorská policie už případ vyšetřuje. Developer, který bude islámské centrum stavět, už zveřejnil první plány, jak by měla budova vypadat.

Manželka newyorského imáma Daisy Khanová uvedla v rozhovoru pro televizi, že její rodina čelí kvůli výstavbě plánované mešity v centru New Yorku hrozbě smrtí. To potvrdila i newyorská policie, podle které rodina imáma obdržela telefonické výhrůžky. Policie už případ vyšetřuje.

Developer Šaríf El-Gamal, který má islámské centrum postavit nedaleko místa, kde 11. září 2001 došlo k útokům na Světové obchodní centrum, už zveřejnil první plány, jak by měla budova vypadat.

Projekt Park51

„V brzké budoucnosti nabídne Park51 energické světové vzdělávací centrum, které bude přátelskou a přístupnou platformou pro diskusi napříč různými kulturami.“

Skici nabízejí obrázek moderní futuristické budovy. Ta bude mít 16 pater. Uvnitř bude kromě náboženského muslimského centra a mešity i prostor pro sportovní aktivity, měl by tu být bazén a fitness centrum.

V jednom patře bude také školka a dětské centrum. V centru vzniknou i restaurace nebo výstavní prostory. Ve dvanáctém patře pak bude památník obětem útoků z 11. září.

El-Gamal uvedl, že chce vybudovat místo, kam by mohli přijít nejen všichni obyvatelé blízkého okolí, ale také muslimové z newyorského předměstí, kteří hledají místo, kam si večer vyjít.

Výstavba muslimského centra nedaleko místa, kde 11. září 2001 došlo k útokům islámských radikálů, ale vyvolává obrovské debaty. Na internetu, v televizi i v samotných ulicích Manhattanu se rozpoutala válka zastánců i odpůrců vzniku islámského kulturního centra nedaleko bývalého Světového obchodního centra, do kterého 11. září 2001 narazila dvě letadla. Zemřelo tehdy přes 2 700 lidí.