Keňa už nechce soudit piráty

Nairobi - V případě somálských pirátů řeší Evropská unie aktuální problém. Keňa minulý týden vypověděla dohodu o tom, že je bude soudit na vlastním území. Vyvstává tak problém, co se zajatými piráty. V oblasti, kde piráti napadají ostatní, je mohou lodě mezinárodního společenství svážet už jen na Seychely.

Somálské lupiče pochytané ve vodách u východních břehů Afriky do Keni doručovaly mezinárodní patroly, 35 z nich si už odpykává trest, víc než 100 dalších čeká na soud. Teď ale Keňa mezinárodní smlouvu vypověděla. „Soudní řízení s piráty vystavují Keňu velkým bezpečnostním rizikům. Není v našem zájmu je tady mít,“ řekl pro BBC Adan Keynan, vedoucí parlamentní komise pro bezpečnostní otázky a zahraniční vztahy. 

Keňa viní mezinárodní společenství, že neplní svou část dohody. To ale naopak upozorňuje, že právě na základě smlouvy už do keňského soudního systému investovalo 3 miliony dolarů. A dodává, že piráti poškozují i keňskou ekonomiku a sama Keňa nemá na ochranu svých vod kapacity. 

Keňa už nechce soudit piráty (zdroj: ČT24)

Unie ale doufá, že se s Keňou ještě domluví. Zatím běží půlroční výpovědní lhůta, kterou Keňa na základě smlouvy musí dodržet. Rozhodnutí nemohlo podle pozorovatelů přijít v horší dobu. Aktivita pirátů na moři je totiž i přes mezinárodní hlídky velká, jen za poslední týden zaútočili na tři obchodní plavidla. Loni si na výkupném vydělali odhadem 50 milionů dolarů.