Thajsko nevydá „obchodníka se smrtí“ do USA

Bangkok – Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But nebude z Thajska vydán do Spojených států. Rozhodl o tom dnes thajský soud, který tak zrušil rozhodnutí odvolacího soudu, jenž v srpnu vydání schválil. Spojené státy Buta obviňují kromě obchodování se zbraněmi i z podvodů a praní špinavých peněz.

But tvrdí, že obvinění proti němu jsou neopodstatněná. Zatčen byl roku 2008 v bangkockém luxusním hotelu s pomocí amerických agentů, kteří se vydávali za nákupčí zbraní pro ultralevicové Ozbrojené revoluční síly Kolumbie (FARC). But jim prý chtěl prodat 700 raket typu země-vzduch, stovky pušek, kvalitní vrtulníky a letadla vybavená granátomety a raketami.

But je na černé listině Rady bezpečnosti OSN a podle USA dodával zbraně mimo jiné povstalcům v Angole, Kolumbii i Sieře Leone. Je také obviněn, že používal flotilu nákladních letadel pro dopravu zbraní do Afriky, Jižní Ameriky a na Blízký východ. Rus ovšem veškerá obvinění odmítá.

Rozhovor s Josefem Pazderkou (zdroj: ČT24)

Do případu se zapojilo i Rusko, které opakovaně žádalo Thajsko, aby Buta propustilo. Sílí tak podezření, že ruské úřady Butovy obchody mohly krýt.