Rozhořčený Lužkov zakládá nové politické hnutí

Moskva - Bývalý moskevský starosta Jurij Lužkov, kterého minulý týden náhle sesadil prezident Dmitrij Medvěděv po 18 letech v čele metropole, zakládá nové demokratické hnutí, ačkoliv si uvědomuje možné následky. Lužkov to oznámil v interview, které dnes otiskl opoziční list New Times. Ve starostovi prý není podle listu ani ždibec obav, ale kypí rozhořčením nad křivdou. Své odvolání se však u soudu napadnout nechystá.

„Založím nové hnutí. Únik do politiky znamená práci na tom, aby u nás vznikly zákony demokratické společnosti,“ uvedl o svých cílech. Opřít se hodlá hlavně o moskevské penzisty a inteligenci nespokojenou s omezením svobod. „Dnes má společnost nedemokratické zákony a společnost se rozložila, v základech a ve všech směrech,“ dodal. V demokratické společnosti s nezávislými médii si prý nelze představit tak špinavou kampaň, jaké on a jeho žena museli čelit. „Právě proti tomu povedu boj,“ slíbil.

Podle médií prý už vyšetřovatelé na pokyn Kremlu prověřují stará podezření z korupce na radnici, která by mohla vést až k trestnímu stíhání bývalého starosty a jeho ženy, stavební podnikatelky Jeleny Baturinové, jejíž jmění časopis Forbes odhadl na 2,9 miliardy dolarů (skoro 52 miliard Kč). Připomíná se i osud ropného magnáta Michaila Chodorkovského, kterého soud poslal za daňové úniky na osm let do vězení. Podle opozice Chodorkovskij skončil za mřížemi kvůli konfliktu s Kremlem.

„Do vězení se nechystám“

Možné následky si uvědomuje i Lužkov, věří však, že ho nečeká stejný osud, i když připustil, že historie se může zopakovat. „Samozřejmě nejsem připraven jít do vězení, ani se tam nechystám, protože jako starosta jsem pracoval čestně, poctivě jsem sloužil Moskvanům. Nikdo žádné zákonné důvody pro mé uvěznění nenajde,“ zdůraznil. O emigraci prý zatím neuvažuje.

Medvěděv odvolal starostu, který si mu dovolil otevřeně oponovat, „pro ztrátu důvěry“. Ještě dříve byl starosta kritizován za údajnou korupci, obohacení své ženy, dopravní chaos v metropoli či za nepřítomnost ve městě během letních požárů.

To Lužkov jako příčiny svého pádu odmítl. „Samozřejmě to byla otázka politiky, (parlamentních a prezidentských) voleb v letech 2011 a 2012,“ prohlásil politik, který sám volby v metropoli míval pod kontrolou. „Je třeba mít jistý čas k dosazení svého člověka na Moskvu. Aby se sžil s městským systémem, převzal páky řízení a zajistil volby 2011 a hlavně 2012,“ vysvětlil.

Baturinová: Medvěděv se manžela bál

Již dříve Baturinová ve stejném listu tvrdila, že její muž upadl do nemilosti proto, že se v Kremlu obávají, aby se Lužkov v prezidentských volbách 2012 nepostavil za premiéra Vladimira Putina místo Medvěděva. Lužkov popřel, že by mu Kreml výměnou za dobrovolný odchod nabízel křeslo předsedy horní komory parlamentu či šéfa korporace kontrolující přípravu na olympijské hry. Připustil však, že po rezignaci by ani on, ani jeho žena a její společnost nečelili pronásledování. Prezidentský výnos o svém odvolání se napadnout nechystá, nevěří totiž, že by soudci rozhodli v rozporu s prezidentovou vůlí.

Mezitím již žalobu na Medvěděvův dekret podal jeden moskevský právník, kterému prý nejde o Lužkova, ale o objasnění prezidentových důvodů. Podle expertů však může výnos napadnout jen Lužkov. Ten i dnes pokračoval ve vyprazdňování své kanceláře na radnici. O jeho nástupci média jen spekulují, největší šance přisuzují vicepremiérovi Sergeji Sobjaninovi.

Jurij Lužkov a Vladimír Putin
Zdroj: ČT24
Vydáno pod