Slovensko chce dát romským dětem budoucnost

Bratislava - Evropou stále hýbe spor o vyhošťování zahraničních Romů z Francie. Tamní úřady už jich do Rumunska a Bulharska vrátily na 8000 - oficiálně kvůli nelegálnímu táboření a jiným přestupkům. Podle kritiků jde ale o dikriminaci. Evropská komise hrozí Francii procesem, pokud do půli října všechno nenapraví. A co na to sami Romové? Jejich cesty za lepším životem v západní Evropě nejspíš zastaví jedině dobré podmínky doma. Na Slovensku jim zkoušejí nabídnout lepší vzdělání pro děti.

Slovensko spustilo kampaň za zrovnoprávnění přístupu ke vzdělání s názvem Dejme jim budoucnost. Připravila ji organizace Amnesty International, podle které segregace romské menšiny od bílé většiny začíná už v raném věku. „Přestože Romové tvoří pouze deset procent populace na Slovensku, ve speciálních školách je 60 procent romských žáků a 85 procent žáků ve speciálních třídách pro děti s lehkým mentálním postižením,“ popisuje koordinátorka kampaně Martina Mazúrová.

Inteligenční testy, které romské školáky většinou rovnou pošlou na odstavnou kolej, podle kritiků nezohledňují jejich kulturně-jazykové odlišnosti a už vůbec neberou ohled na jejich sociálně-ekonomické zázemí. Vláda si je přitom negativních důsledků dvojkolejného školství vědoma. „Absolventi speciálních škol jsou poznamenáni na celý život a nenacházejí další uplatnění. Tito absolventi nemají šanci na získání maturity,“ říká vládní zmocněnec pro romské komunity Miroslav Pollák.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Zelenou proto dostávají tzv. nulté ročníky, kde se handicap zanedbané předškolní výchovy může odstranit. Podle učitelky nultého ročníku Julie Tóthové ale ročník navíc nestačí. Překážku vidí v rodičích, kteří v mnoha případech dokončili školní docházku v šesté nebo sedmé třídě a sami tak nevidí důvod, proč děti do škol posílat.

Zkušenosti z některých jiných zemí ukazují, že romské školáky a předškoláky do lavic nejspíše přiláká příspěvek do rodinného rozpočtu, třeba na školní pomůcky nebo v podobě stravného pro ty nejchudší.